Październikowe inspiracje – 6 parków na Mokotowie, quesadilla i tofucznica

W tym miesiącu w październikowych inspiracjach przedstawię Wam sporo zdjęć z moich jesiennych spacerów po warszawskich parkach. Udało mi się odwiedzić 6 parków na Mokotowie – Królikarnię, Park Morskie Oko, Park Dreszera, Park Arkadia, Park Dolinka Służewiecka oraz Park im. Romana Kozłowskiego. Pierwszą czwórkę zaliczyłam w pierwszej połowie października, więc te ujęcia to raczej początek kolorowej jesieni ze sporą dawką zieleni. Mam nadzieję, że w listopadzie czeka mnie druga tura spacerów tym razem po parkach na Żoliborzu, ale to zależy od pogody jaką uraczy nas ten weekend, bo to jedyny czas w listopadzie kiedy będę mogła wyskoczyć na jesienne wędrówki po parkach. W ostatnią niedzielę też miałam w planach wycieczkę, a pogoda totalnie oszalała – deszcz i cyklon grzegorz. Nie narzekam jednak, bo siedzenie w domu bez wyrzutów sumienia z książką i pysznym gorącym napojem to też świetny sposób na celebrację jesieni i jeden z powodów dla których to moja ulubiona pora :).

Październik był również udany (chyba jak każdy miesiąc :D) pod względem nowości kulinarnych i sprawdzonych jesiennych smaków. Zapraszam na fotorelację, która pozwoli wczuć się w jesienny klimat.

6 parków na Mokotowie

Królikarnia

Park Arkadia

Park Dreszera

Park Morskie Oko

Park Dolinka Służewiecka

Park im. Romana Kozłowskiego

Nowości w kuchni

Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie tofucznica. Od dawna chciałam jej spróbować za sprawą Lifemanagerka, ale spodziewałam się, że to będzie coś ciekawego na jeden raz. Tymczasem chcę więcej, bo tofucznica smakowała bardzo zarówno mi jak i P. Co więcej on stwierdził, że jest naprawdę sycąca, co jest ogromnym plusem. Przepis znajdziecie tu. Agnieszka wrzucała też przepisy na tofucznicę z innymi dodatkami, których na pewno będę chciała spróbować.
Pancakes dyniowe, czyli połączenie moich dwóch pragnień. Po pierwsze chciałam wreszcie zrobić jakieś zdrowe pancakes śniadaniowe, a po drugie kombinowałam jakby tu przygotować jakieś śniadanie z dynią. Wyszło cudnie, choć nie ukrywam, że robotę robi też mus śliwkowy. Kocham jesienne smaki! Sprawdźcie przepis!
W tym miesiącu wreszcie odhaczyłam też ze swojej listy przepisów do wypróbowania ciasto pomidorowe z Jadłonomii. Robiłam je już 3 razy co mówi samo za siebie :). Zamierzam wrócić do niego w grudniu, bo z dodatkiem przyprawy piernikowej będzie smakowało cudownie :).
Byłam bardzo niezadowolona z tej quesadilli, którą jedliśmy w Galerii Mokotów ze względu na zamknięte Salad Story. Składała się głównie z sera, który normalnie wydłubywałam ze środka. Wcześniejsze quesadillle jakie jadłam miały sporo warzyw do tego kurczak lub łosoś. Dopiero później mój P. nas oświecił, że przecież „quesa” to ser więc ilość sera w tym wypadku była jak najbardziej uzasadniona :). No trudno, jednak wolę podróbkę tego meksykańskiego dania.
Tydzień później P. zaserwował mi domową wersję quesadilli i była dużo lepsza :)! W środku guacamole, pomidory, kurczak, sałata, kukurydza i trochę sera, czyli dla mnie idealne składniki, chociaż pewnie receptura meksykańska to nie jest :).
P. wymiękł, a ja nadal wsuwam krem z dyni z takim samym zapałem. Tym razem moje kubki smakowe podbiła wersja z sokiem pomarańczowym :). Królowa jesieni jest tylko jedna!
Ulubiony deser w tym miesiącu to owoce pod fit kruszonką 🙂. Śliwki i gruszki fajnie się razem komponują, klasyczne jabłuszka też są super, do pełni szczęścia brak lodów waniliowych Grycana :).

Inspiracje z sieci

Co jeść podczas przeziębienia, żeby szybciej wyzdrowieć? – podpowiada Wiola z Okiem dietetyka

Poradnik o tym jak nie rozpraszać się w internecie i pracować efektywniej – trzeba zapisać po lewej stronie na blogu i dostaniecie go na maila :).

Highbrow – platforma, która oferuje wiele darmowych kursów online. Nauka języków, podstawy marketingu, rozwój osobisty, biznes, jest nawet darmowy kurs o tym jak zacząć importować towary z Chin :D. Bardzo polecam!

Planowanie po swojemu. Uwielbiam planowanie i tworzenie list, mam nadzieję, że kiedyś znajdę czas na boullet journal.

Rozmowa Michała Szafrańskiego z Joanną Glogazą o tworzeniu biznesu – mój ulubiony podcast w tym miesiącu. Same konkrety i inspirujące osoby!

10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle czujesz głód

Moje wpisy

Pizza na spodzie z kalafiora

Czekoladowy budyń jaglany idealny

8 inspirujących książek, które polecam

Krem z dyni – banalny przepis na smaczny i zdrowy jesienny klasyk

Krem z kukurydzy z popcornem i sokiem malinowym

Pancakes dyniowe z musem śliwkowym – zdrowe jesienne śniadanie

Wrześniowe inspiracje – urodziny, prezenty i pumpkin pie latte

Jak nastawienie do listopada? Ja mam bardzo dużo planów, co prawda również bardzo przyjemnych, ale boję się, że zanim się obejrzę to będzie Boże Narodzenie :). Oby ten miesiąc się rozciągnął!

W.