Krem z dyni – banalny przepis na smaczny i zdrowy jesienny klasyk

Jeśli jeszcze ktoś nie jadł kremu z dyni tej jesieni to najwyższy czas, żeby to nadrobić. Tym bardziej, że pogoda nas nie rozpieszcza, a taka rozgrzewająca zupa o pięknym promiennym kolorze na pewno poprawi humor każdemu, a w szczególności wracającym z pracy kiedy na dworze już ciemno. Można przyrządzać tę zupę na milion sposobów, kombinując z dodatkami. Tutaj podrzucam przepis na najprostszą zupę z dyni do przygotowania wieczorem na kolację w kilka chwil. Jest tu jednak jeden składnik, który odróżnia ją od innych wersji i nadaje charakterystyczny dla mnie aromat – nasiona kolendry.

Krem z dyni

Składniki (4 porcje):

1kg dyni
2 duże ziemniaki
2 marchewki
cebula
3 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu
50g śmietankowego serka topionego
łyżeczka imbiru
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka kolendry
sól
pieprz

do dekoracji np. natka pietruszki, grzanki

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka podsmaż na oleju czosnek i cebulę.
  2. Dodaj dynię, marchew i ziemniaki pokrojone na większe kawałki, bulion i przyprawy, gotuj ok. 30 minut do miękkości warzyw.
  3. Dodaj serek topiony (można dać więcej).
  4. Zupę zblenduj na krem i udekoruj wedle uznania natką pietruszki, grzankami  itp.

Wskazówki:

Gotując zupę krem zawsze możesz na koniec zadecydować o jej gęstości. Jeżeli tak jak ja uwielbiasz cudownie gęste kremy to wystarczy, że przed użyciem blendera odlejesz bulion tak żeby był na równi z warzywami albo nawet do poziomu poniżej warzyw.

Koniecznie wypróbujcie domowej zupy krem z dyni, bo przepis jest banalny! Smacznego!

W.