Czekoladowy budyń jaglany idealny

Czekoladowy budyń jaglany to mój ulubiony deser. Gęsty, czekoladowy, aksamitny, słodki, sycący, zdrowy i co jak zawsze najistotniejsze – przygotowuje się go błyskawicznie. Kasza jaglana jest moją królową, a ogromna miłość do niej rozpoczęła się właśnie rok temu od tego budyniu. Wcześniej jadałam ją tylko w wytrawnej wersji obiadowej.

Nie do uwierzenia jest dla mnie to, że pierwszy raz zrobiłam ten budyń zaledwie rok temu, skoro do dzisiaj robiłam go setki razy…Może przesadzam, ale gościł u mnie co najmniej raz w tygodniu. Szybko przestawiłam się na przygotowywanie go w większej ilości. Zaryzykuję stwierdzenie, że w formie zimnego puddingu jest jeszcze lepszy!

Czekoladowy budyń jaglany idealny

Składniki (4 porcje):

100 g kaszy jaglanej
100 ml mleka
100 ml wody
5 daktyli
1 dojrzały banan
2 łyżki kakao
łyżka ksylitolu

do dekoracji np. daktyle, orzechy włoskie, domowa konfitura, owoce

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną.
  2. Następnie po wchłonięciu wody dodaj jeszcze pół szklanki wody (100 ml) i pół szklanki mleka (100 ml) i gotuj do wrzenia.  Dorzuć ksylitol i daktyle, a następnie kakao. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  3. Po wyłączeniu kuchenki dodaj do kaszy banana. Całość zblenduj na gładką masę.
  4. Przelej do miseczek i udekoruj wedle uznania.

Wypróbuj także:

Brzoskwiniowy budyń jaglany

Cytrynowy budyń jaglany

Smacznego!

W.