Krem ziemniaczano-porowy z serem feta i grzankami czosnkowymi

Jesień to czas kiedy chyba nikt nie odmówi talerza gorącej zupy, nawet ci którzy na co dzień jadają ich niewiele. Dla mnie sezon na zupy trwa cały rok, ale w chłodne dni mój narzeczony chce je jeść częściej, a mnie to bardzo cieszy. Z drugiej strony kiedy w lato większość garnka zostaje dla mnie to też nie mam nic przeciwko :). Tak jak Kasia Bem, autorka książki Happy Detoks (wpis o inspirujących książkach) uważam, że zupy to cudowne odkrycie – są pożywne, lekkostrawne, niskokaloryczne i gotowe przy kilkominutowym nakładzie pracy. Później można tylko czekać aż warzywa się ugotują i voilà :).

Dzisiaj przedstawiam Wam idealny na jesień, prosty i tani krem ziemniaczano-porowy z dodatkami, które dodają mu smaku i zachęcają do jedzenia.

Krem ziemniaczano-porowy

Składniki (4 porcje):

8 ziemniaków
3 pory (biała część)
3 ząbki czosnku
cebula
1 l bulionu
50 g sera feta z ziołami (plus do dekoracji)
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka kurkumy
łyżeczka tymianku
sól i pieprz wedle uznania
olej

Grzanki czosnkowe:

bagietka
masło
ząbek czosnku
bazylia
opcjonalnie: starty ser

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka podsmaż na oleju czosnek, cebulę i pora.
  2. Dodaj ziemniaki pokrojone na większe kawałki, bulion i przyprawy, gotuj ok. 30 minut do miękkości warzyw.
  3. Dodaj serek topiony (można dać więcej).
  4. Zupę zblenduj na krem i udekoruj wedle uznania natką pietruszki, serem feta itp..
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik i przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę. Następnie każdy kawałek posmaruj masłem i posyp odrobiną startego czosnku, a także bazylią i serem jeśli lubisz.

Podrzucam linki do innych zup krem, które uwielbiam i polecam :).

Krem marchewkowy– ulubiona zupa, pierwsza jaką robiłam 3 lata temu

Krem z cukinii – delikatny, mniam!

Krem pomidorowy z kaszą jaglaną – prosty i sycący

Krem z dyni– najprostszy klasyczny przepis

Krem z kukurydzy z popcornem i sokiem malinowym– idealny dla gości!

Smacznego!

W.