Zupa krem z cukinii – szybka, zdrowa i pożywna

We wpisie z trzema przepisami na moje ulubione kremy z warzyw wspominałam, że nie wyobrażam sobie tygodnia bez zupy. Ostatnio moje kubki smakowe skradła zupa krem z cukinii. Jak większość kremów jest banalna w przygotowaniu, smaczna, zdrowa i jednocześnie bardzo sycąca. Idealna na lunch do pracy czy kolację. Szkoda nie wykorzystać panującego cukiniowego urodzaju. My jedliśmy ją już kilka razy w tym sezonie i może jeszcze będę próbowała innych wariacji. Ten przepis doceniam jednak właśnie za jego prostotę. Wystarczą składniki, które każdy ma pod ręką w kuchni, dlatego warto o nim pamiętać, gdy chce się zrobić zdrową kolację na ostatnią chwilę.

Zupa krem z cukinii

Składniki (4 porcje):

duża cukinia
3 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
cebula
1,5 l bulionu
50 g śmietankowego serka topionego
łyżka natki pietruszki
łyżka papryki słodkiej
łyżeczka chilli
sól i pieprz wedle uznania
łyżka masła

do podania: natka pietruszki, grzanki pełnoziarniste

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka podsmaż na maśle czosnek i cebulę.
  2. Dodaj cukinię i ziemniaki pokrojone na większe kawałki, bulion i przyprawy, gotuj ok. 30 minut do miękkości warzyw.
  3. Dodaj serek topiony (można dać więcej).
  4. Zupę zblenduj na krem i udekoruj wedle uznania natką pietruszki itp..

Spróbujcie koniecznie. Smacznego!

W.