Brzoskwiniowy budyń jaglany

Najlepsze śniadaniowe odkrycie tego lata to właśnie brzoskwiniowy budyń jaglany. Cudownie sycący, słodkawy i orzeźwiający. Urzeknie wszystkich fanów budyni jaglanych, ale i Ci, którzy do tej pory byli sceptyczni w stosunku do jaglanych śniadań i deserów powinni dać mu szansę. Moi bliscy, również niezbyt skorzy do próbowania tego typu „zdrowszych wynalazków” byli zadowoleni. Kasza nie jest wyczuwalna, przeważa owocowa rozkosz, więc naprawdę warto się skusić. Mniej więcej od czerwca przygotowuje ten budyń na śniadanie co najmniej raz w tygodniu. Kluczem do idealnego budyniu są oczywiście dojrzałe banany i brzoskwinie. Cały przepis poniżej.

 

Brzoskwiniowy budyń jaglany 

Składniki (2 porcje):

100 g kaszy jaglanej
100 ml mleka
2 dojrzałe brzoskwinie
2 dojrzałe banany
opcjonalnie: daktyle, cukier, ksylitol itp.

do dekoracji np. nasiona chia, płatki kokosa, owoce

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną.
  2. Następnie po wchłonięciu wody dodaj jeszcze pół szklanki wody (100 ml) i pół szklanki mleka (100 ml) i gotuj do wrzenia. To jest też ten moment kiedy można wedle uznania dorzucić cukier lub jego zamiennik czy daktyle.
  3. Po wyłączeniu kuchenki dodaj do kaszy banana i brzoskwinię. Całość zblenduj na gładką masę.
  4. Przelej do głębokich talerzy/miseczek i udekoruj pozostałym bananem i brzoskwinią oraz innymi składnikami wedle uznania.

          

SMACZNEGO!