Omlet ze szpinakiem i pomidorami – pożywne śniadanie

Omlet ze szpinakiem i pomidorami to dla mnie omlet doskonały. Zawiera moje ulubione składniki śniadaniowe – jajka, szpinak, pomidory i masło. Te podstawowe produkty wystarczą, aby zjeść pyszne i pożywne śniadanie, które pozostawia sytość przez długi czas. Jeśli dodasz do niego 1-2 kromki pieczywa żytniego to naprawdę przez 5-6 godzin nie poczujesz głodu. Kiedy wiem, że nie będę miała czasu na lunch, chcę jeść mniej posiłków w ciągu dnia czy nie podjadać to jest to wybór idealny. Kiedyś nie doceniałam mocy śniadań białkowo-tłuszczowych, teraz jem je częściej niż uwielbianą owsiankę z owocami. Po jajecznym śniadaniu mam również mniejszą ochotę na jedzenie słodyczy, nawet tych zdrowych, które często pojawiają się u mnie na drugie śniadanie. Poza tymi zaletami takie śniadanie naprawdę mi smakuje i jest łatwe do wykonania rano. Tym którzy nie chcą „bawić się” z przygotowywaniem omletu polecam jajecznicę z tych samych składników :). Jest równie smaczna i pożywna! Koniecznie wypróbujcie również mój ulubiony omlet z marchewki na słodko.

Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

2 jajka
1 białko
szpinak (u mnie 4-5 bryłek mrożonego)
pół dużego pomidora
2 plasterki mozarelli
sól i pieprz do smaku
masło lub olej kokosowy do smażenia
opcjonalnie: szynka, szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło lub olej na patelni.
  2. Dodaj szpinak i podgrzewaj aż szpinak rozmarznie. W miseczce wymieszaj widelcem jajka, dodaj pieprz i sól.
  3. Na patelnię z rozprowadzonym równomiernie szpinakiem wylej jajka, rozlewając je po całej patelni. Przykryj na minutę pokrywką i pozostaw omlet na małym ogniu*.
  4. Następnie na połowę omletu wyłóż plastry pomidora, ser, szynkę, szczypiorek i inne wybrane dodatki.
  5. Przykryj część z dodatkami drugą połówką omletu, tak jakby zamykając go.
  6. Jeszcze na pół minuty pozostaw omlet pod przykryciem. Czas podgrzewania zależy od tego czy chcesz, żeby omlet był ścięty czy częściowo płynny.

*Jeżeli po minucie góra omletu nie będzie choć trochę ścięta to przytrzymaj go pod przykryciem jeszcze chwilę zanim ułożysz dodatki.

Smacznego!

W.