Omlet ze szpinakiem i pomidorami – pożywne śniadanie

Omlet ze szpinakiem i pomidorami to dla mnie omlet doskonały. Zawiera moje ulubione składniki śniadaniowe – jajka, szpinak, pomidory i masło. Te podstawowe produkty wystarczą, aby zjeść pyszne i pożywne śniadanie, które pozostawia sytość przez długi czas. Jeśli dodasz do niego 1-2 kromki pieczywa żytniego to naprawdę przez 5-6 godzin nie poczujesz głodu. Kiedy wiem, że nie będę miała czasu na lunch, chcę jeść mniej posiłków w ciągu dnia czy nie podjadać to jest to wybór idealny. Kiedyś nie doceniałam mocy śniadań białkowo-tłuszczowych, teraz jem je częściej niż uwielbianą owsiankę z owocami. Po jajecznym śniadaniu mam również mniejszą ochotę na jedzenie słodyczy, nawet tych zdrowych, które często pojawiają się u mnie na drugie śniadanie. Poza tymi zaletami takie śniadanie naprawdę mi smakuje i jest łatwe do wykonania rano. Tym którzy nie chcą „bawić się” z przygotowywaniem omletu polecam jajecznicę z tych samych składników :). Jest równie smaczna i pożywna! Koniecznie wypróbujcie również mój ulubiony omlet z marchewki na słodko.
Omlet ze szpinakiem i pomidorami
Składniki:
2 jajka
1 białko
szpinak (u mnie 4-5 bryłek mrożonego)
pół dużego pomidora
2 plasterki mozarelli
sól i pieprz do smaku
masło lub olej kokosowy do smażenia
opcjonalnie: szynka, szczypiorek
Przygotowanie:
- Rozpuść masło lub olej na patelni.
- Dodaj szpinak i podgrzewaj aż szpinak rozmarznie. W miseczce wymieszaj widelcem jajka, dodaj pieprz i sól.
- Na patelnię z rozprowadzonym równomiernie szpinakiem wylej jajka, rozlewając je po całej patelni. Przykryj na minutę pokrywką i pozostaw omlet na małym ogniu*.
- Następnie na połowę omletu wyłóż plastry pomidora, ser, szynkę, szczypiorek i inne wybrane dodatki.
- Przykryj część z dodatkami drugą połówką omletu, tak jakby zamykając go.
- Jeszcze na pół minuty pozostaw omlet pod przykryciem. Czas podgrzewania zależy od tego czy chcesz, żeby omlet był ścięty czy częściowo płynny.
*Jeżeli po minucie góra omletu nie będzie choć trochę ścięta to przytrzymaj go pod przykryciem jeszcze chwilę zanim ułożysz dodatki.
Smacznego!
W.