Omlet z marchewki na słodko – prosty przepis

Dobrze pamiętam, że swój pierwszy omlet zjadłam w wakacje dwa lata temu. Wcześniej w ogóle nie uznawałam jajecznych śniadań, poza bardzo sporadycznie jedzoną jajecznicą. Teraz sytuacja się znacznie zmieniła. Omlety jem co najmniej dwa razy w tygodniu, przede wszystkim w weekendy. Próbowałam różnych kombinacji, od omletów owsianych po omlet kalafiorowy na słodko. Uzależniłam się jednak od dwóch przepisów na przygotowanie i podanie tego typu śniadania w wersji na słodko i słono. Obie opcje są bardzo smaczne i pożywne. Przyznam, że zdarza mi się jeść je nie tylko rano, ale także na kolację. Wtedy używam mniejszej ilości dodatków. Omlety bez nich można uznać za naprawdę zdrowe i niskokaloryczne danie. Najpierw podzielę się z Wami przepisem na często przygotowywany przeze mnie omlet na słodko z dodatkiem marchewki.

Omlet z marchewką jest idealnym rozwiązaniem kiedy o poranku „mamy smaka” na coś słodkiego. Zaspokajając tę zachciankę jednocześnie dostarczamy sobie solidną dawkę energii i wartości odżywczych z marchewki i jajek. Uwielbiam marchewkę za jej uniwersalność i łatwość zastosowania w przeróżnych daniach. Na pewno wszyscy znają ciasto marchewkowe. Teraz pora, aby wszyscy rozsmakowali się w omlecie z tym warzywnym wkładem. Kolejnym elementem, które czyni to śniadanie tak pożądanym i wartościowym są dodatki. Świeże owoce – zimą kiwi i pomarańcze, a latem borówki, maliny, brzoskwinie. Pycha! No i oczywiście przepis ten nie znalazłby się przenigdy na liście moich ulubionych ani na tym blogu, gdyby nie fakt, że przygotowanie zabiera kilka minut i jest bardzo proste.

Omlet marchewkowy z kakao

Składniki:

2 jajka
1 białko
łyżka mąki kokosowej
łyżeczka kakao
średnia marchewka
olej kokosowy

Do podania: jogurt naturalny, sezonowe owoce

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj marchewkę, najlepiej na tarce o małych oczkach.
  2. Zmieszaj mąkę i kakao z jajkami.
  3. Do masy jajecznej dodaj marchewkę i wymieszaj.
  4. Wylej na patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego, formując okrągły, grubszy omlet albo dwa małe placuszki.
  5. Przykryj omlet pokrywką i smaż z jednej strony 2-3 minuty, a potem przekręć go i podsmaż z drugiej strony.
  6. Podawaj z jogurtem lub serkiem naturalnym i ulubionymi owocami.

*Do masy możesz dodać ksylitol, miód czy rozgniecionego banana, jeśli wolisz słodszy omlet. Dla mnie wersja bez dosładzania jest idealna.

Z dodatkiem kremu z daktyli, figi i dojrzałej brzoskwini był niebiańsko pyszny!

Smacznego! A fanów marchewki zapraszam do wypróbowania zupy krem z marchewki.

W.