Pumpkin spice latte – przepis na jesienną kawę

Muszę przyznać, że jedną z rzeczy, która najbardziej ekscytuje mnie w jesieni są jej smaki, zapachy i aromaty. W szczególności chodzi o przyprawy – cynamon, imbir, anyż, goździki. W dyniowym szale zapanował trend na pumpkin spice latte czyli kawę z dodatkiem puree z dyni. Do tej pory byłam ogromną fanką chai masali, która swój ciekawy smak zawdzięcza właśnie przyprawą korzennym. Jesienią nie mogę się obejść bez gorącej kawy i potraw z dyni, stwierdziłam więc, że dyniowa latte będzie dla mnie napojem idealnym :). Zaczęłam od spróbowania jej w restauracji, a potem postanowiłam, że przygotuję ją w domu. Bardzo Wam polecam umilenie sobie wieczoru z książką takim oryginalnym (albo już powszechnym :)) połączeniem kawy, dyni i przypraw. Jeśli nie jesteście dyniowymi maniakami i nie macie zamrożonego puree to dobrą okazją do przyrządzenia takiej kawy będzie pozostawienie małego kawałka dyni przy okazji gotowania zupy czy innego dania z dyni :).

Pumpkin spice latte

Składniki (2 porcje):

3 łyżki stołowe puree z dyni
½ łyżeczki  cynamonu
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki  gałki muszkatołowej
5 goździków
1 gwiazdka anyżu
1 łyżeczka ksylitolu
2 duże filiżanki kawy
spienione mleko

Przygotowanie:

  1. Umieść puree z dyni i przyprawy w małym garnuszku. Podgrzej na małym ogniu, mieszając często, przez około 5 minut. Zdejmij z ognia i usuń z mieszaniny anyż i goździki.*
  2. W filiżance przygotuj kawę tak ja lubisz i dodaj do niej 1,5 łyżki puree z dyni (jeśli pijesz w mniejszej filiżance to dodaj mniej).
  3. Wymieszaj kawę z syropem dyniowo-korzennym i dodaj spienione mleko. Możesz posypać na samą górę cynamon.

*Dobrym sposobem jest przecedzenie puree przez małe siteczko np. takie, którego używasz do posypywania wypieków cukrem pudrem.

Bardzo polecam!

 W.