Kulki z kaszy jaglanej – kokosowy fit deser
Poprzednie zdrowe desery, które polecałam były wykonywane przeze mnie dopiero w to lato. Teraz natomiast przyszedł czas na hit, który towarzyszy mi niezmiennie od jakiegoś roku. Kulki z kaszy jaglanej w wersji a’ la Rafaello robiłam już wielokrotnie. Dla mnie to idealny sposób na niepohamowaną chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Może fani sklepowego Rafaello nie będą zachwyceni, ale już Ci którzy uwielbiają się przy okazji zdrowo nasycić deserem na pewno. Takie kuleczki to również perfekcyjne drugie śniadanie albo szybka przekąska w drodze, w pracy, podczas podróży. Przygotowuje się je błyskawicznie i w takim samym tempie znikają :)!
Kokosowe kulki z kaszy jaglanej
Składniki (30-40 kulek):
200 g kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka kokosowego albo innego (u mnie migdałowo-ryżowe)
3 łyżki wiórków kokosowych plus do obtaczania kulek
migdały (po jednym do każdej kulki, czyli 30-40 sztuk)
2 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną*.
2. Dodaj mleko, 3 łyżki wiórków i ksylitol, gotuj aż masa zacznie bulgotać.
3. Zblenduj masę.
4. Odstaw do wystygnięcia, a najlepiej wstaw na jakiś czas do lodówki.
5. Formuj małe kulki dodając migdał do środka i obtaczając w wiórkach kokosowych.
*Jak ugotować kaszę jaglaną? Zajrzyj tu.
Smacznego!
W.
POBIERZ FIT PIZZA BOOK
Znajdziesz tu 8 moich ulubionych przepisów na zdrową pizzę na spodach z mąk bezglutenowych, kaszy lub warzywnych ;).