Jaglanka o smaku szarlotki

Nie potrafię zdecydować czy bardziej tęsknię już za latem czy jednak nie mogę doczekać się jesieni, którą uwielbiam. Wyjście na pierwszy jesienny chłód w trenczu sprawia mi tyle samo radości co spacer w letnim słońcu i w przedziwny sposób dodaje energii. Czekam na długie przytulne wieczory, jednak mam nadzieję, że jest jeszcze szansa na prawdziwie ciepłe dni. Jesienią jeszcze zdążymy nacieszyć się w październiku i i listopadzie. Z powodu pogody za oknami, na pewno wszyscy odczuwają nagłą wzmożoną chęć do jedzenia ciepłych, pachnących jesienią śniadań. Ja postanowiłam pomieszać lato i jesień w sycącej jaglance do której dodałam jabłka, cynamon i borówki. Idealne śniadanie na wrzesień :).

Jaglanka o smaku szarlotki

Składniki (2 porcje):

100 g kaszy
2 duże jabłka (lub 3 małe)
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
dwie łyżki ksylitolu
cynamon
opcjonalnie: borówki, inne owoce do dekoracji, daktyle itp.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną. W międzyczasie w małym garnuszku zagotuj jabłka pokrojone w kostkę. Dopraw je cynamonem wedle uznania i duś 5-10 minut aż zmiękną.
  2. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj jeszcze pół szklanki wody (100 ml) i pół szklanki mleka (100 ml) i gotuj do wrzenia. Dodaj dwie łyżki ksylitolu lub inny zamiennik cukru.
  3. Pod koniec gotowania dodaj do kaszy mus jabłkowy z cynamonem. Całość wymieszaj.
  4. Przelej do głębokich talerzy/miseczek i udekoruj borówkami i cynamonem lub innymi dodatkami.

Ciepłego września!

W.