Dyniowe ciasteczka owsiane – przepyszne, szybkie i zdrowe

Ciasteczka owsiane to genialna przekąska na mały głód czy nagłą chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie, podwieczorek, deser, przyjemność do kawy. Dyniowe ciastka owsiane oprócz oczywistych zalet typowych ciasteczek zawierają w sobie także nutkę jesieni w postaci puree dyniowego i solidnej dawki cynamonu. Do tego klasyczne dodatki ciasteczkowe, czyli gorzka czekolada i suszona żurawina. Przyjemność jedzenia gwarantowana :). Robi się je tak szybko, że nie sposób oprzeć się pokusie wykorzystania tego przepisu kilkakrotnie. Ja robiłam je już trzy razy i to one zmotywowały mnie do zamrożenia kilku porcji puree dyniowego :). Właśnie ten składnik nadaje ciastkom ciekawą konsystencję. Wypróbujcie!
Dyniowe ciasteczka owsiane
Składniki (20-25 ciastek):
2 szklanki dowolnej mąki
1,5 szklanki płatków owsianych
łyżka cynamonu
łyżeczka imbiru
pół łyżeczki sody
3/4 szklanki puree z dyni*
1/2 szklanki ksylitolu
łyżka oleju kokosowego
50 g suszonej żurawiny (można dać więcej)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Wsyp do miski wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, cynamon, imbir i sodę.
- W drugiej misce połącz puree dyniowe z ksylitolem i olejem.
- Przelej mokre składniki do suchych i wymieszać dokładnie do uzyskania gęstej, kleistej konsystencji.
- Dodaj pokrojoną żurawinę i czekoladę. Dobrze wmieszaj je w masę.
- Za pomocą łyżki układaj na papierze do pieczenia małe kuleczki.
- Piecz ciasteczka ok. 16 minut w temperaturze 180 stopni.
*puree otrzymasz gotując dynię w wodzie lub piekąc, a następnie blendując do otrzymania gładkiej masy
Sprawcie sobie taką małą, słodką, dyniową przyjemność tej jesieni. Smacznego!
W.