Czekoladowy krem z daktyli: 3-składnikowy, gotowy w 5 minut
Dzisiaj będzie krótko i na temat. Każdy wie, że czasem nie da się powstrzymać ogromnej ochoty na zjedzenie czegoś słodkiego, a często jedynym sensownym posiłkiem, który może nas zaspokoić wydaje się słoik nutelli..:). Chyba trochę za bardzo generalizuję z tym porównaniem albo wręcz zmyślam, bo ja wielką fanką nutelli nigdy nie byłam. Wiele osób natomiast mówi o tym, że tę słodycz mogą zajadać łyżkami. Mnie bardziej uszczęśliwia pasek gorzkiej czekolady, a teraz radość daje mi kanapka z domowym czekoladowym kremem z daktyli. Ten krem nie dość, że zaspokoja moją ogólną chęć na coś słodkiego to przydaje się także kiedy mam bardzo konkretną ochotę zjeść niezdrową drożdżówkę albo pączka. Na szczęście kiedy raz uległam to przekonałam się, że wolę moją wersję słodkiej bułki. Świeżą i chrupiącą bułkę z ziarnami smaruje masłem i kremem z daktyli, ewentualnie dżemem lub białym serem. Uwierzcie, że taka wersja smakuje mi dużo lepiej!
Krem z dzisiejszego przepisu nadaje się nie tylko do pieczywa. Oczywiście można jeść go łyżeczką ze słoika, użyć do posmarowania omleta na słodko, naleśników czy dodać do serka wiejskiego. W ten sposób jem go ja, ale pewnie każdy kto go posmakuje znajdzie więcej zastosowań, żeby tylko go zjeść :).
Poza smakiem jego główne atuty to:
- daktyle-bogate w błonnik, witaminy(E, K i tych z grupy B), związki mineralne, obniżają ciśnienie krwi i są dobre dla układu nerwowego, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
- kakao– jest bogate w magnez, żelazo, wapń, fosfor, zawiera wiele antyoksydantów, witaminę C, pobudzającą kofeinę i teobrominę, nie od dziś wiadomo, że poprawia nastrój 🙂
- naprawdę można przygotować go w 5 min
Czekoladowy krem z daktyli
Składniki (2 małe słoiczki):
100 g suszonych daktyli
2 łyżki kakao
50 ml mleka*
Przygotowanie:
1. Zalej daktyle wrzątkiem, najlepiej na godzinę, ale zalanie na 5 minut też się sprawdza :).
2. Odlej wodę, dodaj mleko, kakao i zblenduj na gładka masę
3. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. (nawet tydzień :))
*Tak naprawdę możecie dobrać proporcje dowolnie. Dodając więcej kakao otrzymacie bardziej czekoladowy smak, a więcej mleka mniej gęstą konsystencję. Ja tak naprawdę nigdy nie odmierzam składników skrupulatnie w przypadku tego przepisu i robię krem w 5 minut, wrzucając składniki na oko i sprawdzając czy zblendowana masa mi odpowiada :).
Smacznego!
W.