Zimowe ciasto pomarańczowe
Pyszne, wilgotne ciasto z pomarańczami w nieco zdrowszej odsłonie. Idealne na zimowy czas i święta! Wielkość tortownicy zależy od Ciebie. W dużej 28 cm ciasto będzie stosunkowo niskie, a w mniejszych wyrośnie wyższe. (Zwróć uwagę, żeby odpowiednio dostosować czas pieczenia! W mniejszych blaszkach będzie on nieco dłuższy, więc sprawdzaj czy ciasto nie jest surowe wykałaczką)
Porcje Czas przygotowania
12-15minimum 25minut
Czas oczekiwania
30 minut pieczenia
Porcje Czas przygotowania
12-15minimum 25minut
Czas oczekiwania
30 minut pieczenia
Składniki
Ciasto
Pomarańcze
  • półszklanki wody
  • 70g erytrytolu
  • 50g cukru(to dzięki niemu powstanie kleisty syrop, jednak można użyć erytrytolu czy ksylitolu, a kiedy syrop nie zgęstnieje to na spód wyłożyć go jak najmniej)
Sposób przygotowania
  1. Dokładnie umyj pomarańcze i pokrój je razem ze skórką na średniej grubości plastry. Następnie na patelnię wlej wodę i rozpuść w niej erytrytol. Wyłóż pomarańcze i gotuj w ten sposób ok. 10 minut aż zmiękną. Potem rozpuść cukier, bo to on nada konsystencję kleistego syropu.
  2. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i na dnie układaj pomarańcze obok siebie. Jeśli syrop z pomarańczy będzie kleisty i gęsty to również wylej go na spód.
  3. Przesiej mąkę i sodę oczyszczoną do jednej miski, a w drugiej wymieszaj pozostałe składniki: kefir, roztopione (ale wystudzone) masło, jajka, skórkę pomarańczową. Użyj rózgi kuchennej albo miksera i pod koniec mieszania dodaj jeszcze cukier.
  4. Teraz połącz składniki, wsypując suche do mokrych i mieszaj powoli np. drewnianą łyżką do połączenia.
  5. Masę wylej na pomarańcze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy ciasto dobrze się wypiekło.
  6. Wyjmij je z tortownicy. Jeśli na górze pojawiła się górka to wyrównaj ciasto odkrajając tę „górkę” nożem, ponieważ ciasto obracamy teraz na drugą stronę, żeby pomarańcze były na górze.
Pozostałe informacje

Smacznego!