Zimowe ciasto pomarańczowe

To ciasto chodziło za mną od zeszłego roku! Gdybym wiedziała, że uda się takie smaczne i będzie tak BANALNE w przygotowaniu to na pewno nie zwlekałabym tak długo. Ciasto pomarańczowe to idealny wypiek na święta i zimowy czas. Właśnie teraz zajadamy się najlepszymi pomarańczami i szukamy ich aromatu w potrawach, napojach i wypiekach.

Polecam ten przepis szczególnie tym, którzy, tak jak ja, są fanami skórki pomarańczowej. Sama nie mogę się doczekać, kiedy znowu je przygotuję. Ostatnio zniknęło w moim domu dość szybko :).

Starałam się przygotować je w nieco zdrowszej wersji, więc zamiast mąki pszennej wybrałam orkiszową i ryżową. Tę ostatnią lubię ze względu na zbitą konsystencję jaką nadaje wypiekom. Przy okazji jest dobrym źródłem błonnika i witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku.

Użyłam też minimalnej ilości cukru do przygotowania kleistego syropu pomarańczowego. Resztę ciasta dosłodziłam erytrytolem.

Zapraszam na przepis! Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

Koniecznie poszukaj też innych zdrowszych przepisów na święta we wpisie – Zdrowe święta 75+ przepisów fit i wege

Wydruk przepisu
Zimowe ciasto pomarańczowe
Pyszne, wilgotne ciasto z pomarańczami w nieco zdrowszej odsłonie. Idealne na zimowy czas i święta! Wielkość tortownicy zależy od Ciebie. W dużej 28 cm ciasto będzie stosunkowo niskie, a w mniejszych wyrośnie wyższe. (Zwróć uwagę, żeby odpowiednio dostosować czas pieczenia! W mniejszych blaszkach będzie on nieco dłuższy, więc sprawdzaj czy ciasto nie jest surowe wykałaczką)
Czas przygotowania 25 minut
Czas oczekiwania 30 minut pieczenia
Porcje
minimum
Składniki
Ciasto
Pomarańcze
  • pół szklanki wody
  • 70 g erytrytolu
  • 50 g cukru (to dzięki niemu powstanie kleisty syrop, jednak można użyć erytrytolu czy ksylitolu, a kiedy syrop nie zgęstnieje to na spód wyłożyć go jak najmniej)
Czas przygotowania 25 minut
Czas oczekiwania 30 minut pieczenia
Porcje
minimum
Składniki
Ciasto
Pomarańcze
  • pół szklanki wody
  • 70 g erytrytolu
  • 50 g cukru (to dzięki niemu powstanie kleisty syrop, jednak można użyć erytrytolu czy ksylitolu, a kiedy syrop nie zgęstnieje to na spód wyłożyć go jak najmniej)
Sposób przygotowania
  1. Dokładnie umyj pomarańcze i pokrój je razem ze skórką na średniej grubości plastry. Następnie na patelnię wlej wodę i rozpuść w niej erytrytol. Wyłóż pomarańcze i gotuj w ten sposób ok. 10 minut aż zmiękną. Potem rozpuść cukier, bo to on nada konsystencję kleistego syropu.
  2. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i na dnie układaj pomarańcze obok siebie. Jeśli syrop z pomarańczy będzie kleisty i gęsty to również wylej go na spód.
  3. Przesiej mąkę i sodę oczyszczoną do jednej miski, a w drugiej wymieszaj pozostałe składniki: kefir, roztopione (ale wystudzone) masło, jajka, skórkę pomarańczową. Użyj rózgi kuchennej albo miksera i pod koniec mieszania dodaj jeszcze cukier.
  4. Teraz połącz składniki, wsypując suche do mokrych i mieszaj powoli np. drewnianą łyżką do połączenia.
  5. Masę wylej na pomarańcze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy ciasto dobrze się wypiekło.
  6. Wyjmij je z tortownicy. Jeśli na górze pojawiła się górka to wyrównaj ciasto odkrajając tę "górkę" nożem, ponieważ ciasto obracamy teraz na drugą stronę, żeby pomarańcze były na górze.
Pozostałe informacje

Smacznego!