Warzywne curry – zdrowy obiad w azjatyckim klimacie

Od jakiegoś czasu uwielbiam kuchnię indyjską oraz tajską i powszechnie w nich używane składniki – curry i mleko kokosowe. W związku z tym od dawna przygotowuję domowego kurczaka curry, a kilka razy robiliśmy nawet do niego naany. Próbowałam też wersji wegetariańskiej z cieciorką, która również mi smakowała.

W poniższym wpisie zdjęcia i linki do tych dań, które przygotowywałam kiedyś na imprezę.

Ciekawe i zdrowe menu na imprezę także w wersji wegetariańskiej – 2 propozycje

Teraz z powodu sezonu na warzywa, które uwielbiam najbardziej na świecie – dynię i cukinię. przygotowałam warzywną wersję curry. Wykonanie jest bardzo proste, chociaż jak to bywa z warzywami trochę bardziej czasochłonne niż np. przy wersji z cieciorką. W efekcie mamy jednak domowy, bardzo zdrowy obiad w azjatyckim stylu.

Robiłam go ostatnio drugi raz i nadal tak bardzo mi smakuje, że będę do niego wracać. Mam nadzieję, że skuszę także Was :).

Warzywne curry z dynią i cukinią w mleku kokosowym


Wydruk przepisu
Warzywne curry - zdrowy obiad w azjatyckim klimacie
Łatwy i zdrowy obiad idealny dla fanów azjatyckich smaków z curry i mlekiem kokosowym na czele.
Porcje
porcji
Składniki
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Dynię i cukinię obierz ze skórki, wydrąż pestki i pokrój w większą kostkę. Posyp papryką słodką, curry, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku do miękkości ok. 30 min w tem. 180 stopni.
  2. Upieczone warzywa przełóż do garnka. Dodaj starte na drobnych oczkach czosnek i cebulę.
  3. Wlej do garnka pół szklanki wody i mleko kokosowe. Gotuj ok. 7-10 minut. W trakcie gotowania dodaj przyprawy i wymieszaj.
  4. Podawaj z ryżem lub chlebkami naan.
Pozostałe informacje

Smacznego!