Warzywne curry – zdrowy obiad w azjatyckim klimacie
Od jakiegoś czasu uwielbiam kuchnię indyjską oraz tajską i powszechnie w nich używane składniki – curry i mleko kokosowe. W związku z tym od dawna przygotowuję domowego kurczaka curry, a kilka razy robiliśmy nawet do niego naany. Próbowałam też wersji wegetariańskiej z cieciorką, która również mi smakowała.
W poniższym wpisie zdjęcia i linki do tych dań, które przygotowywałam kiedyś na imprezę.
Ciekawe i zdrowe menu na imprezę także w wersji wegetariańskiej – 2 propozycje
Teraz z powodu sezonu na warzywa, które uwielbiam najbardziej na świecie – dynię i cukinię. przygotowałam warzywną wersję curry. Wykonanie jest bardzo proste, chociaż jak to bywa z warzywami trochę bardziej czasochłonne niż np. przy wersji z cieciorką. W efekcie mamy jednak domowy, bardzo zdrowy obiad w azjatyckim stylu.
Robiłam go ostatnio drugi raz i nadal tak bardzo mi smakuje, że będę do niego wracać. Mam nadzieję, że skuszę także Was :).
Warzywne curry z dynią i cukinią w mleku kokosowym
Porcje |
porcji
|
- 1 średnia dynia (u mnie połówka dużej)
- 1 cukinia (u mnie pół żółtej i pół zielonej)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki imbiru
- sól i pieprz (wedle uznania)
Składniki
|
|
- Dynię i cukinię obierz ze skórki, wydrąż pestki i pokrój w większą kostkę. Posyp papryką słodką, curry, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku do miękkości ok. 30 min w tem. 180 stopni.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka. Dodaj starte na drobnych oczkach czosnek i cebulę.
- Wlej do garnka pół szklanki wody i mleko kokosowe. Gotuj ok. 7-10 minut. W trakcie gotowania dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Podawaj z ryżem lub chlebkami naan.
Smacznego!