Tort z piernika pomidorowego z konfiturą wiśniową i kremem kokosowym
W tym roku znowu chciałam zrobić na święta piernik pomidorowy z Jadłonomii. Później wymyśliłam, że chciałabym przełożyć go kremem, więc w grę wchodziła tortownica zamiast keksówki. W końcu z piernika pomidorowego wyszedł tort piernikowy, który i smakowo i wizualnie naprawdę się udał 🙂.
Jakiś czas temu wyczytałam gdzieś, że da się ubić mleczko kokosowe z puszki na gęsty krem do ciasta, jednak mleczko musi mieć co najmniej 80% masy kokosowej, żeby to się udało. Pewniakiem do kremów jest mleczko z Lidla. Dzięki niemu w 2 minuty przygotujecie najprostszy zdrowy krem do tortu.
Dodam jeszcze, że mój przepis na tort piernikowy jest całkowicie zainspirowany piernikiem pomidorowym z Jadłonomii. Żeby piernik wyrósł wysoki użyłam podwójnej ilości składników, a później odkroiłam pękniętą i spieczoną górę. W przepisie oryginalnym zamieniłam tylko cukier na erytrol i dałam go trochę mniej.
Zapraszam na przepis na mój pierwszy w życiu tort :).

Czas przygotowania | 1 h |
Czas oczekiwania | 40 minut pieczenia |
Porcje |
porcji
|
- 2 szklanki pomidorów z puszki
- 2 banany
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 3/4 szklanki erytrolu
- 4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół słoiczka konfitury wiśniowej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżeczka oleju kokosowego
- 4 łyżki mleka
- kieliszek wiśniówki
- kieliszek wody
- kilka kropelek soku z cytryny
Składniki
Piernik pomidorowy
Nadzienie
Polewa
Do nasączenia
|
![]() |
- Zblenduj pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką masę.
- W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Następnie dolej do nich mokrą masę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w 180 stopniach.
- Kiedy ciasto wystygnie odkrój cienko spieczoną i pękniętą górę. Przekrój piernik na pół i nasącz mieszanką wiśniówki, wody i soku z cytryny. Następnie na dolnej warstwie dokładnie rozprowadź konfiturę.
- Jako druga warstwę wyłóż śmietankę ubitą z mleczka kokosowego. Przykryj druga połową piernika. Pozostałą śmietankę wykorzystaj do dekoracji boków.
- Na górze rozsmaruj polewę czekoladową. Rozpuść składniki na polewę w kąpieli wodnej.
- Udekoruj tort wciskając na górę pierniczki i oprószając wiórkami kokosa. Podawaj po schłodzeniu całości w lodówce.