Tort z piernika pomidorowego z konfiturą wiśniową i kremem kokosowym

W tym roku znowu chciałam zrobić na święta piernik pomidorowy z Jadłonomii. Później wymyśliłam, że chciałabym przełożyć go kremem, więc w grę wchodziła tortownica zamiast keksówki. W końcu z piernika pomidorowego wyszedł tort piernikowy, który i smakowo i wizualnie naprawdę się udał 🙂.

Jakiś czas temu wyczytałam gdzieś, że da się ubić mleczko kokosowe z puszki na gęsty krem do ciasta, jednak mleczko musi mieć co najmniej 80% masy kokosowej, żeby to się udało. Pewniakiem do kremów jest mleczko z Lidla. Dzięki niemu w 2 minuty przygotujecie najprostszy zdrowy krem do tortu.

Dodam jeszcze, że mój przepis na tort piernikowy jest całkowicie zainspirowany piernikiem pomidorowym z Jadłonomii. Żeby piernik wyrósł wysoki użyłam podwójnej ilości składników, a później odkroiłam pękniętą i spieczoną górę. W przepisie oryginalnym zamieniłam tylko cukier na erytrol i dałam go trochę mniej.

Zapraszam na przepis na mój pierwszy w życiu tort :).


Wydruk przepisu
Tort z piernika pomidorowego z konfiturą wiśniową i kremem kokosowym
Czas przygotowania 1 h
Czas oczekiwania 40 minut pieczenia
Porcje
porcji
Składniki
Piernik pomidorowy
Nadzienie
Polewa
Do nasączenia
Czas przygotowania 1 h
Czas oczekiwania 40 minut pieczenia
Porcje
porcji
Składniki
Piernik pomidorowy
Nadzienie
Polewa
Do nasączenia
Sposób przygotowania
  1. Zblenduj pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką masę.
  2. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Następnie dolej do nich mokrą masę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w 180 stopniach.
  4. Kiedy ciasto wystygnie odkrój cienko spieczoną i pękniętą górę. Przekrój piernik na pół i nasącz mieszanką wiśniówki, wody i soku z cytryny. Następnie na dolnej warstwie dokładnie rozprowadź konfiturę.
  5. Jako druga warstwę wyłóż śmietankę ubitą z mleczka kokosowego. Przykryj druga połową piernika. Pozostałą śmietankę wykorzystaj do dekoracji boków.
  6. Na górze rozsmaruj polewę czekoladową. Rozpuść składniki na polewę w kąpieli wodnej.
  7. Udekoruj tort wciskając na górę pierniczki i oprószając wiórkami kokosa. Podawaj po schłodzeniu całości w lodówce.
Pozostałe informacje