Zdrowy tort marchewkowy – wersja odchudzona o połowę
Luty stwarza wiele okazji do świętowania – Dzień Pizzy, Walentynki, Tłusty Czwartek. Mało kto wie o jeszcze jednym święcie – 3 lutego to Dzień Ciasta Marchewkowego. Ja zrobiłam je totalnie bez związku z tym dniem, po prostu potrzebowałam weekendowego ciacha dla gości #lastminute i miałam ochotę na uzdrowione marchewkowe już od jesieni. Wtedy opublikowałam wpis z 12 zdrowymi deserami na jesień, które polecają blogerki i w zestawieniu znalazło się podobne ciasto marchewkowe, które chodziło za mną aż do teraz.
Ze spontanicznego wypieku wyszło coś naprawdę dobrego i znacznie zdrowszego. Zależało mi na zdrowszym kremie i tak się skupiłam na tej warstwie, że powstał z tego tort – znacznie odchudzony, a tak samo smaczny!
❤Tort nie zawiera białego cukru, a znacznie zdrowszy erytrol
❤Zamiast mąki pszennej zdecydowałam się na mieszankę gryczanej i orkiszowej
❤Dodałam o połowę mniej tłuszczu niż zazwyczaj dodaje się do ciasta marchewkowego
❤Przygotowałam krem z zaledwie 2 zdrowych składników
Chcecie wiedzieć ile kalorii zaoszczędziłam przy okazji?
Dokładnie połowę! Okazuje się, że klasyczny tort marchewkowy tak jak inne torty może mieć w jednym kawałku ok. 500 kcal. W moim torcie taki sam kawałek będzie miał ich ok. 230, a naprawdę spory kawałek ok. 350 kcal. Ta wersja zakłada podzielenie tortu na 10 dużych porcji. Przy zdrowych wypiekach warto zwrócić też uwagę na poziom sytości – zdrowszym ciastem naprawdę można się najeść.
Tort marchewkowy w odchudzonej wersji
Czas przygotowania | 40 minut |
Czas oczekiwania | 75 minut |
Porcje |
porcji
|
- 3 średnie marchewki
- 5 plastrów ananasa (świeżego bądź z puszki)*
- 50 g orzechów włoskich (+kilka sztuk do dekoracji)
- 150 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- pół szklanki erytrolu
- pół szklanki oleju roślinnego
- 2 duże jogurty greckie
- 6 łyżek mąki kokosowej
- 1 łyżka erytrolu
Składniki
Biszkopt z ciasta marchewkowego
Krem kokosowy
|
|
- Najpierw przygotuj drobno startą marchewkę i dobrze odsączone kawałki ananasa jeśli używasz tego z puszki. Do tych składników dodaj jeszcze drobno pokrojone orzechy i odstaw na bok.
- W drugiej misce przygotuj przesianą mąkę. Dodaj do niej przyprawę do piernika, sodę, cynamon i proszek do pieczenia.
- W trzeciej misce ubijaj jajka, na wysokich obrotach miksera. Powinny podwoić swoją objętość. W między czasie dosypuj do nich cukier, a następnie stopniowo dolewaj oleju.
- Do masy z ubitych jajek dodaj marchewkę, ananasa i orzechy i miksuj na wolnych obrotach. Dalej dodawaj suche składniki i także miksuj, a w razie trudności wymieszaj łyżką.
- Masę wyłóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 lub 26 cm. Następnie piecz ciasto w 150 stopniach przez ok. 70 min. Na koniec czasu pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło.
- Podczas pieczenia przygotuj krem - w misce zmiksuj jogurt z mąką kokosową na gładką masę. Możesz dosłodzić masę erytrolem lub zostawić bardziej kwaśny jogurtowy posmak.
- Wstaw krem do lodówki. Ciasto należy wyjąć z blaszki i przekroić na pół kiedy przestygnie (co najmniej 2h). Jeśli biszkopt pękł lub jest nierówny odkrój cienki kawałek pękniętego ciasta na górze, żeby je wyrównać.
- Biszkopt nasączaj sokiem z ananasów z puszki. Następnie wyłóż na biszkopt połowę kremu. Nasącz także górna warstwę tortu i nakryj nią krem.
- Na górę wyłóż resztę kremu. Wygładź go płaskim nożem. Ozdób startą marchewką, cynamonem i kawałkami orzechów włoskich.
*postaraj się naprawdę dobrze odsączyć ananasa, bo ten z puszki jest bardzo wilgotny
**zawsze sprawdzaj skład przyprawy piernikowej - wybierz tę która nie zawiera w składzie mąki pszennej i cukru. Będzie nie tylko zdrowsza, ale też znacznie bardziej aromatyczna.