Zdrowy tort marchewkowy – wersja odchudzona o połowę

Luty stwarza wiele okazji do świętowania – Dzień Pizzy, Walentynki, Tłusty Czwartek. Mało kto wie o jeszcze jednym święcie – 3 lutego to Dzień Ciasta Marchewkowego. Ja zrobiłam je totalnie bez związku z tym dniem, po prostu potrzebowałam weekendowego ciacha dla gości #lastminute i miałam ochotę na uzdrowione marchewkowe już od jesieni. Wtedy opublikowałam wpis z 12 zdrowymi deserami na jesień, które polecają blogerki i w zestawieniu znalazło się podobne ciasto marchewkowe, które chodziło za mną aż do teraz.

Ze spontanicznego wypieku wyszło coś naprawdę dobrego i znacznie zdrowszego. Zależało mi na zdrowszym kremie i tak się skupiłam na tej warstwie, że powstał z tego tort – znacznie odchudzony, a tak samo smaczny!

❤Tort nie zawiera białego cukru, a znacznie zdrowszy erytrol

❤Zamiast mąki pszennej zdecydowałam się na mieszankę gryczanej i orkiszowej

❤Dodałam o połowę mniej tłuszczu niż zazwyczaj dodaje się do ciasta marchewkowego

❤Przygotowałam krem z zaledwie 2 zdrowych składników

Chcecie wiedzieć ile kalorii zaoszczędziłam przy okazji?

Dokładnie połowę! Okazuje się, że klasyczny tort marchewkowy tak jak inne torty może mieć w jednym kawałku ok. 500 kcal. W moim torcie taki sam kawałek będzie miał ich ok. 230, a naprawdę spory kawałek ok. 350 kcal. Ta wersja zakłada podzielenie tortu na 10 dużych porcji. Przy zdrowych wypiekach warto zwrócić też uwagę na poziom sytości – zdrowszym ciastem naprawdę można się najeść.

Tort marchewkowy w odchudzonej wersji


Wydruk przepisu
Tort marchewkowy - odchudzona wersja
Odchudzona wersja tortu marchewkowego, która pozwala zaoszczędzić sporo kalorii zachowując świetny smak.
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 75 minut
Porcje
porcji
Składniki
Biszkopt z ciasta marchewkowego
Krem kokosowy
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 75 minut
Porcje
porcji
Składniki
Biszkopt z ciasta marchewkowego
Krem kokosowy
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotuj drobno startą marchewkę i dobrze odsączone kawałki ananasa jeśli używasz tego z puszki. Do tych składników dodaj jeszcze drobno pokrojone orzechy i odstaw na bok.
  2. W drugiej misce przygotuj przesianą mąkę. Dodaj do niej przyprawę do piernika, sodę, cynamon i proszek do pieczenia.
  3. W trzeciej misce ubijaj jajka, na wysokich obrotach miksera. Powinny podwoić swoją objętość. W między czasie dosypuj do nich cukier, a następnie stopniowo dolewaj oleju.
  4. Do masy z ubitych jajek dodaj marchewkę, ananasa i orzechy i miksuj na wolnych obrotach. Dalej dodawaj suche składniki i także miksuj, a w razie trudności wymieszaj łyżką.
  5. Masę wyłóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 lub 26 cm. Następnie piecz ciasto w 150 stopniach przez ok. 70 min. Na koniec czasu pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło.
  6. Podczas pieczenia przygotuj krem - w misce zmiksuj jogurt z mąką kokosową na gładką masę. Możesz dosłodzić masę erytrolem lub zostawić bardziej kwaśny jogurtowy posmak.
  7. Wstaw krem do lodówki. Ciasto należy wyjąć z blaszki i przekroić na pół kiedy przestygnie (co najmniej 2h). Jeśli biszkopt pękł lub jest nierówny odkrój cienki kawałek pękniętego ciasta na górze, żeby je wyrównać.
  8. Biszkopt nasączaj sokiem z ananasów z puszki. Następnie wyłóż na biszkopt połowę kremu. Nasącz także górna warstwę tortu i nakryj nią krem.
  9. Na górę wyłóż resztę kremu. Wygładź go płaskim nożem. Ozdób startą marchewką, cynamonem i kawałkami orzechów włoskich.
Pozostałe informacje

*postaraj się naprawdę dobrze odsączyć ananasa, bo ten z puszki jest bardzo wilgotny

**zawsze sprawdzaj skład przyprawy piernikowej - wybierz tę która nie zawiera w składzie mąki pszennej i cukru. Będzie nie tylko zdrowsza, ale też znacznie bardziej aromatyczna.