Sernik idealnie kremowy bez dodatku cukru
Najpierw cieszysz się z pierwszego udanego sernika, który jest idealnie wyrośnięty i puszysty. Szybko jednak okazuje się, że pieczenie serników to prawdziwa sztuka. Nie da się poprzestać na jednej wersji, kiedy tyle innych nieodkrytych kusi.
Sernik z chmurką, sernik królewski, nowojorski, gotowany – to tylko kilka moich jeszcze niespełnionych sernikowych marzeń.
Niedawno udało mi się spełnić jedno, na którym zależało mi jednak najbardziej. Upiekłam sernik idealnie kremowy i to bez dodatku cukru. Nie można go nazwać znacznie odchudzonym, bo nie zrezygnowałam ze śmietanki czy masła, ale tylko z takim składem można osiągnąć pożądaną delikatność konsystencji.
Do jego wykonania zainspirowały mnie przepisy na hiszpański specjał – sernik baskijski. To słynne ciasto stworzone przez szefa restauracji La Vina w hiszpańskim San Sebastian. Sernik wcale nie wygląda wykwintnie, jednak smak i prostota przepisu na pewno przekonają Was do spróbowania i powtarzania!
Sprawdź przepis na na idealnie kremowy sernik poniżej.
Porcje |
porcji
|
- 115 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 65 g masła
- 25 g erytrytolu (ksylitolu lub cukru)
- 500 g twarogu sernikowego
- 500 ml śmietanki 36%
- 400 g jogurtu greckiego (jeden duży jogurt)
- 6 jajek
- 100 g erytrytolu (ksylitolu lub cukru)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki
Kruchy spód
Masa serowa
|
|
- Zagnieć w misce wszystkie składniki na kruchy spód do dokładnego połączenia.
- Wyłóż ciastem 28 cm blaszkę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wyklej zarówno spód jak i ewentualnie fragment boków na jaki starczy Ci ciasta.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz spód w tej temperaturze przez 15 minut. Wyłóż na wierzch ciasta obciążenie - tzn. na papierze do pieczenia wysyp np. groch, fasolę albo ryż.
- Ser, jogurt i erytrytol zmiksuj za pomocą miksera bądź robota kuchennego. Stopniowo dodawaj jajka, ciągle miksują, a na koniec dodaj śmietanę, szczyptę soli i aromat. Miksuj całość kilka minut, ale pamiętaj, że masa i tak ma być płynna i podczas ubijania nie zgęstnieje.
- Wylej masę na przestudzony spód. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz przez około 35 minut, aż sernik się zetnie, jednak środek powinien sprawiać wrażenie płynnego/trzęsącego się jak galareta nawet po upieczeniu.
- Pozostaw sernik w piekarniku do wystudzenia na ponad 1h, po 10 minutach od zakończenia pieczenia uchyl drzwiczki piekarnika.
- Sernik wymaga schłodzenia w lodówce przez minimum 8h. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Sprawdź też przepis na mój ulubiony wegański sernik z brzoskwiniami i banalnie prosty i smaczny kaszowiec z kaszy mannej.