Quesadilla z batatami i fasolą – super przepis na imprezę
Mniam, mniam, mniam… mniam, mniam. Ostatnio z P. mruczymy sobie to „mniam” przy każdym posiłku :). Nie ma znaczenia czy są to śniadania, kolacje czy desery. Próbujemy bardzo dużo nowości i wracamy do najpyszniejszych przebojów z zeszłego lata jak budyń brzoskwiniowy czy jaglanka dyniowa. Jest tyle przepisów, którymi chcę się podzielić – jednym z nich jest właśnie <3 quesadilla z batatami <3. Ten przepis obiecałam Wam już jakiś czas temu i wreszcie spełniam te obietnicę.
Bardzo lubię quesadillę, zwłaszcza tę domową, która nie ocieka serem jak to się zdarza w restauracjach. Z sera można zrezygnować całkowicie, ale gdy się rozpuszcza świetnie skleja składniki, dzięki czemu posiłek nie rozpada się w rękach i zmniejszamy ryzyko, że kawałek warzywa wyląduje poza talerzem :).
Przepis jest prosty i w zasadzie oprócz noża, deski i piekarnika nie wymaga żadnych dodatkowych narzędzi kuchennych czy naczyń.
Porcje |
|
- 1 paczka tortilli (4 placki) (chyba, że spróbujecie zrobić sami, ja się do tego przymierzam i jeżeli wyjdzie to podzielę się przepisem)
- 2 średnie bataty
- puszka białej fasoli
- 1 czerwona cebula
- 2 garście świeżgo szpinaku (lub sałaty)
- 1 mozarella (lub ser żółty)
- papryka słodka (do smaku)
- papryka ostra (do smaku)
- rozmaryn (do smaku)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- natka pietruszki lub kolendra
Składniki
|
|
- Pokrój bataty w drobną kostkę i wyłóż na blachę do pieczenia. Skrop je oliwą i posyp solą, pieprzem i innymi przyprawami. Ja użyłam słodką i ostrą paprykę oraz suszony rozmaryn.
- Piecz bataty przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Umyj szpinak lub sałatę. W przypadku używania sałaty, podziel jej liście na mniejsze kawałki. Pokrój cebulę na mniejsze kawałki (najlepiej piórka). Zetrzyj żółty ser na grubych oczkach. Odsącz fasolę. Z fasoli można zrobić pastę rozgniatając ją nożem na desce do krojenia. Ja jednak tym razem zdecydowałam się na całe nasiona.
- Rozłóż jeden placek tortilli posyp go serem, następnie dodaj bataty, cebulę, szpinak i fasolę i na wierzchu ponownie posyp serem żółtym. Całość zakryj drugim plackiem.
- Rozgrzej patelnię i połóż na niej przygotowaną quesadille. Obsmaż z obu stron przez 2-3 minuty. Staraj się jak najczęściej odwracać quesadille żeby placek się nie przypalił. Żeby składniki nie wypadły na zewnątrz w trakcie obracania wykorzystuję pokrywkę do garnka o średnicy mniejszej niż patelnia. Nakładam na patelnię i obracam całość do góry nogami. Gdy quesadilla wyląduje na pokrywce delikatnie przenoszę ją na patelnię i można ją podgrzewać po drugiej stronie.
- Na koniec pokrój całość w trójkątne kawałki. Z jednej quesadilli powinno wyjść około 8 kawałków, które wystarczą dla dwóch osób.
- Przed podaniem posyp quesadille kolendrą lub natką pietruszki.
Quesadille warto podawać z sosami. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest użycie jogurtu naturalnego i dodanie do niego przypraw, soku z cytryny i ewentualnie czosnku. Można też zrobić lekką sałatkę z pomidorów z cebulą lub przygotować wyśmienitą salsę z mango, na którą przepis znalazłam na blogu owsiana.pl - przepis na salsę mango.