3 pizze 28 cm na cienkim cieście
Porcje
3pizze
Czas oczekiwania
2h
Porcje
3pizze
Czas oczekiwania
2h
Składniki
Ciasto
Sos
Sposób przygotowania
  1. Rozkrusz drożdże w miseczce. Wymieszaj je z 5 łyżkami ciepłej wody. Dodaj 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie w mące i do środka wlej rozczyn drożdżowy. Mieszaj.
  3. Dodaj oliwę i 130 ml wody (50ml zostało już dodane do drożdży). Wodę możesz dodawać stopniowo. Chwilę przemieszaj składniki w misce, a następni ugniataj ciasto na stolnicy do uzyskania jednolitej kuli.
  4. Przykryj ciasto ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
  5. Podziel ciasto na 3 części i palcami formuj okrąg o średnicy ok. 28 cm. Rozciągaj ciasto. Jeśli początkowo rozciągniecie go aż na taką szerokość wydaje się niemożliwe to zajmij się dodatkami do pizzy. Placek już po minucie odrobinę urośnie i łatwiej będzie Ci rozciągnąć go jeszcze bardziej.
  6. W garnuszku lub na patelni przygotuj sos pomidorowy. Krojone pomidory pelati z puszki zagotuj i gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu z cukrem, solą i oliwą.
  7. W między czasie rozgrzej piekarnik maksymalnie (min. 250 stopni). Przełóż ciasto na blachę piekarnika wyłożoną papierem. Posmaruj cienko sosem. Piecz ok. 5 minut.
  8. Teraz wyłóż na pizzę pozostałe dodatki, zaczynając od sera. Piecz jeszcze kolejne 5 minut bądź do rozpuszczenia sera.
Pozostałe informacje

Jeśli ten przepis na pizzę na cienkim cieście podoba Ci się ze względu na mniejszą ilość kalorii to sprawdź też moje inne przepisy na pizzę, np. ten na pizzę z kalafiora <3.