Przepis na pizzę – domowe cienkie ciasto na Dzień Pizzy i ciekawostki

Być może ten tydzień kojarzy Wam się z tylko z Tłustym Czwartkiem albo Walentynkami. Śpieszę jednak przypomnieć, że po drodze jest jeszcze jedno święto. 9 lutego przypada Dzień Pizzy.

Najbliższy wtorek to czas na pizzową rozpustę, dlatego dzielę się prostym przepisem na pizzę na cienkim cieście i sos pomidorowy, który zazwyczaj przygotowuję.

Zanim poznasz przepis to z okazji święta pizzy chcę podzielić się również pizzowymi ciekawostkami na temat historii pizzy.

Historia pizzy – ciekawostki

-Korzenie pizzy sięgają nawet czasów starożytnych, bo już wtedy jedzono placki z ziołami czy smalcem na kształt pizzy. Wypiekanie cienkich placków z ciasta chlebowego było prostsze i z pewnością wykorzystywano to odkąd w ogóle pojawiły się pierwsze możliwości pieczenia

-O tradycyjnej pizzy możemy mówić jednak dopiero kiedy do Europy sprowadzono pomidory. W 1889 roku została przygotowana najsłynniejsza pizza margherita nazwana na cześć królowej Małgorzaty, której była podana. Jej kolory – czerwień pomidorów, biel sera mozarella i zielony bazyliowy symbolizowały Włochy. Taka pizzę przygotował Raffaele Esposito.

Pizzę w Neapolu jedzono już wcześniej, bo w 1830 roku powstała tam pierwsza pizzeria, która działa do dziś.

-W XX wieku pizza stopniowo zaczęła wychodzić poza granice Neapolu, a nawet Włoch, bo w 1905 roku powstała także pizzeria w Nowym Jorku.

-Po drugiej wojnie światowej rosła popularność pizzy i w 1958 roku powstała już sieć pizzerii Pizza Hut, 2 lata później w 1960 roku Domino’s Pizza, a w 1987 Telepizza.

-Co zaskakujące pierwsza pizzeria w Polsce otworzyła się już w 1974 roku! Powstała w Słupsku przy barze mlecznym. Właściciel rozsmakował się we włoskiej pizzy podczas podróży i próbował odtworzyć ją w lokalu. Do tej pory można tam zjeść pizzę na grubym drożdżowym placku z pieczarkami lub kiełbasą! Kto by się spodziewał, że już tak dawno temu można było zjeść u Nas pizzę, prawda?

To przepis na bardzo cienkie ciasto, dlatego kluczowe jest uformowanie cienkiego placka. Staraj się rozciągać ciasto palcami i nie używać wałka.
Zaledwie kilku składnikowy sos pomidorowy, który smakuje „świeżo” i lekko słodko to mój ulubiony przepis! Z łatwością przygotujesz go na patelni lub w garnuszku, bo właściwie jedynym zadaniem podgrzewania jest odparowanie części wody i zredukowanie jej z pomidorów z puszki.
Przy tak cienkim cieście teoretycznie można zaszaleć z dodatkami, ale i tak radzę zachować umiar, bo pizza z 3-4 składnikami smakuje lepiej, bardziej wyraziście je czuć :). Opcji jest wiele! Ja uwielbiam pizzę z włoską szynką cotto, pieczarkami i oliwkami, a w wersji domowej także pizzę cztery sery.

Wydruk przepisu
3 pizze 28 cm na cienkim cieście
Czas oczekiwania 2 h
Porcje
pizze
Składniki
Ciasto
Sos
Czas oczekiwania 2 h
Porcje
pizze
Składniki
Ciasto
Sos
Sposób przygotowania
  1. Rozkrusz drożdże w miseczce. Wymieszaj je z 5 łyżkami ciepłej wody. Dodaj 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie w mące i do środka wlej rozczyn drożdżowy. Mieszaj.
  3. Dodaj oliwę i 130 ml wody (50ml zostało już dodane do drożdży). Wodę możesz dodawać stopniowo. Chwilę przemieszaj składniki w misce, a następni ugniataj ciasto na stolnicy do uzyskania jednolitej kuli.
  4. Przykryj ciasto ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
  5. Podziel ciasto na 3 części i palcami formuj okrąg o średnicy ok. 28 cm. Rozciągaj ciasto. Jeśli początkowo rozciągniecie go aż na taką szerokość wydaje się niemożliwe to zajmij się dodatkami do pizzy. Placek już po minucie odrobinę urośnie i łatwiej będzie Ci rozciągnąć go jeszcze bardziej.
  6. W garnuszku lub na patelni przygotuj sos pomidorowy. Krojone pomidory pelati z puszki zagotuj i gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu z cukrem, solą i oliwą.
  7. W między czasie rozgrzej piekarnik maksymalnie (min. 250 stopni). Przełóż ciasto na blachę piekarnika wyłożoną papierem. Posmaruj cienko sosem. Piecz ok. 5 minut.
  8. Teraz wyłóż na pizzę pozostałe dodatki, zaczynając od sera. Piecz jeszcze kolejne 5 minut bądź do rozpuszczenia sera.
Pozostałe informacje

Jeśli ten przepis na pizzę na cienkim cieście podoba Ci się ze względu na mniejszą ilość kalorii to sprawdź też moje inne przepisy na pizzę, np. ten na pizzę z kalafiora <3.