Pożywne ciasteczka z jabłkiem i marchewką

Jesienne i zimowe słodkości najbardziej kojarzą mi się z aromatycznym cynamonem! Tak jak zapach cytrusów, cynamon poprawia mi nastój i wprowadza w uczucie jesiennego domowego komfortu. Ale uwaga – dzisiejszy przepis to przede wszystkim super opcja na wynos. Do zabrania do szkoły, pracy, na uczelnię, na drogę itd :). Domowe ciasteczka są też idealne do dzielenia się z innymi :). Oczywiście dla mnie ważne było stworzenie ich ze zdrowych składników. W mojej wersji z mąką jaglaną są więc bezglutenowe, bezlaktozowe i bezcukrowe. Co więcej płatki jaglane, marchewka i jabłko sprawiają, że to najbardziej pożywne ciasteczka jakie macie szansę zjeść tej jesieni. Nic tylko robić i zajadać!

Pożywne ciasteczka z jabłkiem i marchewką


Wydruk przepisu
Pożywne ciasteczka z jabłkiem i marchewką
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 25 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 25 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wsyp do miski wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, cynamon, imbir i sodę.
  2. W garnuszku podgrzej startą marchewkę i jabłko aż zamienią się w gęsty mus. Na koniec dodaj erytrol i olej.
  3. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszać dokładnie do uzyskania gęstej konsystencji.
  4. Za pomocą łyżki układaj na papierze do pieczenia małe, spłaszczone kuleczki.
  5. Piecz ciasteczka ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostałe informacje

Smacznego!