Pożywne ciasteczka z jabłkiem i marchewką
Jesienne i zimowe słodkości najbardziej kojarzą mi się z aromatycznym cynamonem! Tak jak zapach cytrusów, cynamon poprawia mi nastój i wprowadza w uczucie jesiennego domowego komfortu. Ale uwaga – dzisiejszy przepis to przede wszystkim super opcja na wynos. Do zabrania do szkoły, pracy, na uczelnię, na drogę itd :). Domowe ciasteczka są też idealne do dzielenia się z innymi :). Oczywiście dla mnie ważne było stworzenie ich ze zdrowych składników. W mojej wersji z mąką jaglaną są więc bezglutenowe, bezlaktozowe i bezcukrowe. Co więcej płatki jaglane, marchewka i jabłko sprawiają, że to najbardziej pożywne ciasteczka jakie macie szansę zjeść tej jesieni. Nic tylko robić i zajadać!
Pożywne ciasteczka z jabłkiem i marchewką

Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 25 minut |
Porcje |
ciasteczek
|
Składniki
- 3 średnie jabłka
- 3 średnie marchewki
- 2 szklanki płatków jaglanych/owsianych
- 1 szklanka dowolnej mąki (u mnie jaglana)
- 1 czubata łyżka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżki erytrolu
- 1 łyzka oleju kokosowego
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Wsyp do miski wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, cynamon, imbir i sodę.
- W garnuszku podgrzej startą marchewkę i jabłko aż zamienią się w gęsty mus. Na koniec dodaj erytrol i olej.
- Przelej mokre składniki do suchych i wymieszać dokładnie do uzyskania gęstej konsystencji.
- Za pomocą łyżki układaj na papierze do pieczenia małe, spłaszczone kuleczki.
- Piecz ciasteczka ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostałe informacje
Smacznego!