Pomarańczowy jagielnik – obłędny w smaku, prosty w wykonaniu
Dlaczego jagielnik zamiast sernika? Bo to pewne, że się uda :).
To oczywiście nie jest główny powód dlaczego ciasta z kaszy powstają – przede wszystkim chodzi o to, że to może być wegańska opcja. Ja jednak jestem wielbicielką kaszy jaglanej, bo mój żołądek po takim jaglanym deserze ma się znacznie lepiej niż po serowym czy serkowym. Kasza jaglana to również bogactwo witamin. Choć w porównaniu z serem jest kaloryczniejsza to ja i tak oszczędzam kalorie nie dodając cukru, a zdrowsze zamienniki.
Tak Was przekonuję do tego ciasta z kaszy, a główny argument jest taki, że wyszło przepyszne! Kruchy spód, pomarańczowy środek i czekoladowa polewa to mistrzowskie połączenie :).
Ale trochę prawdy w tym jest, że jagielniki zawsze się udają, a z sernikami bywa różnie. Ja zrobiłam swój pierwszy sernik jeszcze jako nastolatka i wyszedł mi niski zakalec. Mój tata opędzlował sam całą blachę, więc może nie była to jakaś tragedia, ale ja i tak zniechęciłam się do serników i wróciłam do nich chyba dopiero ze dwa lata temu. Od tej pory też czasem mi wychodziły czasem nie, za mało mam cierpliwości do ubijania jajek, a potem czuwania przy piekarniku bez uchylania drzwiczek. Stresuje mnie to całe opadanie i jak chcę mieć pewność, że ciasto mi wyjdzie to robię jagielnik.
Ten powstał z przypadku – miał być jak najbardziej zbliżony do tradycyjnego sernika, dlatego ma kruchy spód, pomarańczowy aromat i polewę czekoladową.
Zapewniam Was, że to ciasto #stressfree – wyjdzie każdemu, a dodatkowo chociaż nie jest super fit zdecydowanie stanowi #healthyoption i smakuje bardzo tradycyjnie – podobnie do klasycznego sernika.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 50 minut |
Porcje |
kawałków
|
- 350 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 75 g erytrytolu (ksylitolu lub cukru)
- 300 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
- 3 szklanki dowolnego mleka
- 6 łyżek erytrytolu (ksylitolu lub cukru)
- skórka otarta z jednej pomarańczy (lub 5 ml aromatu pomarańczowego)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
- 1 łyżka masła
- 50 ml mleka
Składniki
Kruchy spód
Masa jaglana
Polewa czekoladowa
|
|
- Zagnieć w misce wszystkie składniki na kruchy spód do dokładnego połączenia.
- Wyłóż ciastem blaszkę wysmarowaną masłem i podsypaną lekko mąką. Wyklej zarówno spód jak i boki.
- Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz spód w tej temperaturze przez 30 minut. Przez pierwsze 15 minut wyłóż na wierzch ciasta obciążenie - tzn. na papierze do pieczenia wysyp np. groch, fasolę albo ryż.
- W między czasie opłucz kaszę jaglaną na sitku na przemian zimną i ciepłą wodą i ugotuj ją w 2 i 1/4 szklanki wody.
- Kiedy kasza po 10-15 minutach wchłonie wodę gotuj dalej w 3 szklankach mleka. W trakcie gotowania dodaj erytrytol, a pod koniec skórkę pomarańczową.
- Ugotowaną kaszę zblenduj na gładką masę.
- Kaszę wyłóż na spód i piecz całość jeszcze 10 minut.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło, mleko i dokładnie wymieszaj.
- Rozsmaruj polewę na jagielniku. Jedz ciasto po wystudzeniu.
Polecam Wam też inne przepisy na jagielniki na moim blogu:
Sernik jaglany - na zdrowszym daktylowo-owsianym spodzie bez pieczenia
Wegański sernik z brzoskwiniami - tutaj do masy z kaszy jaglanej dodaję jeszcze tofu, dzięki któremu konsystencja jest jeszcze bardziej sernikowa i zbita. Z nim łatwiej wychodzą serniki bez sera z owocami.