Mega czekoladowy omlet z cukinii
Kiedy macie ochotę na słodkie, ale jednocześnie zdrowe i pożywne śniadanie to ten omlet spełni każdą z tych potrzeb! Cukiniowe szaleństwo trwa! W ciągu 2 tygodni zrobiłam już z niej leczo, pasztet, zupę, frytki, lasagne, brownie i teraz przyszedł czas na coś śniadaniowego. Nie muszę Was chyba przekonywać, że cukinia jest totalnie niewyczuwalna nawet jeśli miejscami jej zielonkawy kolor wyłania się z ciemnego placka :). Ten omlet jest naprawdę idealny – delikatny, bardzo, bardzo sycący i mega czekoladowy! Dałam czubatą łyżkę kakao i zaspokoiłam słodki zmysł. Czuję, że zrobię go jeszcze nieraz.
Polecam Wam też omlet marchewkowy – Omlet z marchewki na słodko – prosty przepis.

Czas przygotowania | 15 |
Porcje |
|
- 1 całe jajko
- 2 białka
- 1 szklanka startej cukinii
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka kakao
- olej kokosowy na patelnię
- 2 łyżeczki jogurt naturalnego
- kilka truskawek
- brzoskwinia
- 1/3 banana
Składniki
Omlet
Dodatki
|
![]() |
- Zetrzyj cukinię.
- W miseczce wymieszaj jajko i białka. Dodaj mąkę, cukinię i kakao.
- Wylej masę na patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego, formując okrągły, grubszy omlet albo dwa małe placuszki.
- Przykryj omlet pokrywką i smaż z jednej strony 2-3 minuty, a potem przekręć go i podsmaż z drugiej strony.
- Podawaj z jogurtem lub serkiem naturalnym i ulubionymi owocami.
Omlety warzywne czasami trudno jest przewrócić na drugą stronę. Jeśli czuję, że omlet jest zbyt delikatny to zsuwam go z patelni na talerz i z talerza przerzucam z powrotem na patelnię przewracając go w ten sposób na drugą stronę.