Malinowe niebo, czyli malinowy budyń jaglany

Dzisiejszy przepis to coś dla miłośników zdrowych słodkości – przede wszystkich tych, którzy uwielbiają wykorzystywać w kuchni kaszę jaglaną. Ja zdecydowanie należę do jej wielbicieli i często wykorzystuję ją zarówno w deserach jak i wytrawnych daniach. Najszybszym i najczęściej przygotowywanym przeze mnie posiłkiem z kaszą jest czekoladowy budyń jaglany– uwielbiam go i przygotowuję go co najmniej raz w tygodniu. W zeszłe lato miałam ochotę na improwizację w postaci brzoskwiniowego budyniu jaglanego i cytrynowego budyniu jaglanego, a tym razem zdecydowałam się na wersję z malinami :).

Kolor wyszedł pięknie różowy tak jak oczekiwałam, a smak to orzeźwiająco słodka pychotka! Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Po schłodzeniu w lodówce może posłużyć jako jaglana panna cotta. Jeśli przygotujecie go w takich kokilkach to później bez problemy wyjmiecie go na talerzyk i będzie wyglądał fajnie :).

Malinowy budyń jaglany


Wydruk przepisu
Malinowy budyń jaglany
Czas przygotowania 10
Czas gotowania 20
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 10
Czas gotowania 20
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj kaszę jaglaną.
  2. Następnie po wchłonięciu wody dodaj jeszcze pół szklanki wody (100 ml) i pół szklanki mleka (100 ml)oraz ksylitol lub jego zamiennik.
  3. Dodaj maliny, wmieszaj je w kaszę i gotuj do wrzenia.
  4. Dodaj banana i zblenduj całość na gładką masę.
  5. Przelej do głębokich miseczek i udekoruj pozostałymi malinami oraz innymi składnikami wedle uznania.
Pozostałe informacje

Jeśli zdarzyło Wam się narzekać na gorzki smak kaszy jaglanej i to zniechęciło Was do jej jedzenia to poniżej w krótkich punktach odpowiadam na pytanie - jak ugotować kaszę jaglaną, żeby smakowała dobrze?

-należy wsypać kaszę na sitko i płukać  zimną lub gorącą wodą

- następnie należy przelać kaszę wrzątkiem (jeśli w kranie macie naprawdę gorąca wodę to ten punkt możecie pominąć)

-dodawaj kaszę do zagotowanej wody w proporcji 2:1, czyli 2 szklanki wody w przypadku gotowania szklanki kaszy jaglanej

(tak jak w tym przepisie najczęściej gotuję 150g kaszy i używam wówczas niecałych 2 szklanek wody)

-gotując kaszę na wytrawnie warto dodać do niej sól i łyżkę oleju, przy kaszy na słodko pomijamy ten punkt

-kaszy jaglanej nie mieszamy podczas gotowania

Ja muszę przyznać, że często gotuję kaszę bez uprzedniego płukania, bo jej smak nigdy mi nie przeszkadzał, ewentualnie płuczę ją na szybko na sitku.