Krem z buraka – zupa idealna na jesień

Czy Wam też jesień kojarzy się z gęstymi zupami krem :)? Ja je wprost uwielbiam! Na moim blogu pojawiło się już kilka moich ulubionych przepisów do których linkuję poniżej. Teraz czas na buraka, którym zajadam się w tej formie już od 2 lat. Krem z buraka to proste w przygotowaniu i bardzo sycące danie na obiad czy kolację!

Burak to naprawdę super zdrowe warzywo pełne witamin. Wspomaga naszą odporność, co jest wyjątkowo cenne w zmienną jesienną pogodę. Działa antynowotworowo, pomaga na zgagę, zbyt wysokie ciśnienie czy poziom cholesterolu. To skarb zawierający sporą dawkę witaminy C, A oraz E, a także żelaza, wapnia, magnezu i cynku.

Dodatkowo to bardzo dobre danie dla naszej sylwetki. Buraki maja mało kalorii, a talerz zupy nasyci nas tak jak porcja makaronu.

Wypróbujcie koniecznie tej i innych zup, które polecałam już na blogu :):

Krem dyniowy z pomarańczą
Krem ziemniaczano – porowy z serem feta grzankami czosnkowymi
Krem z kukurydzy z popcornem i sokiem malinowym
Krem z dyni – banalny przepis na jesienny klasyk
Krem pomidorowy z kaszą jaglaną
Zupa krem z cukinii – szybka, zdrowa i pożywna
Krem marchewkowy – prosta i pyszna zupa


Wydruk przepisu
Krem z buraka - zupa na jesień
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 1 h
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 1 h
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wyszoruj dokładnie buraki i ugotuj je nieobrane. Gotuj ok. 40-60 minut. Następnie ostudź i skóra z buraków powinna schodzić właściwie sama. To dużo prostsze niż obieranie nieugotowanych buraków.
  2. Na dnie garnka podsmaż na łyżce oleju posiekany czosnek i cebulę. Następnie dolej do garnka ok. 2 l bulionu.
  3. Włóż do garnka z bulionem buraki oraz obrane ziemniaki.
  4. Gotuj całość do miękkości ziemniaków – ok. 25 minut. W między czasie dodaj przyprawy.
  5. Pod koniec gotowania dodaj serek śmietankowy. Zblenduj całość po zdjęciu z kuchenki.
  6. Podawaj z grzankami i jogurtem greckim lub innymi ulubionymi dodatkami.
Pozostałe informacje

Pamiętajcie, ze sami możecie wybrać jakiej gęstości chcecie zjeść zupę. Ja podaję ilość, a nie masę warzyw, dlatego może się zdarzyć tak, że do uzyskania bardzo gęstej zupy będziesz potrzebował większej ilości warzyw lub mniejszej ilości bulionu ????. Możesz przed blendowaniem odlać lub dolać bulionu/wody, żeby zupa była odpowiednio gęsta lub rzadka.