Kaszowiec, czyli najprostsze ciasto bez pieczenia z kaszy manny
O kaszowcu na moim blogu wspominałam już kilka razy m.in. tu i tu i ciągle się dziwię czemu dopiero dodaję przepis, bo u mnie w domu to klasyk tak samo jak blok czekoladowy. Jest jednak jedna podstawowa rzecz, która sprawia, że u mnie kaszowiec ma przewagę – jego w porównaniu do bloku udało mi się uzdrowić :D. Przepis wzięłam dawno temu od mojej cioci, bo to ciasto znane i uwielbiane w mojej rodzinie. Początkowo robiłam je dokładnie tak jak ciocia dodając do masy z kaszy całą kostkę margaryny. Z czasem zaczęłam kombinować. Dodałam pół kostki i stwierdziłam, że ciasto smakuje tak samo. No to następnym razem dodałam zaledwie 1/4 kostki i ciasto wyszło równie dobre. W końcu zrezygnowałam z margaryny w ogóle.
Mój kaszowiec składa się więc tylko z herbatników, dwukolorowej kaszy manny i polewy czekoladowej.
Ponieważ pierwszy raz robiłam to ciasto mając z 16 lat i dużo mniej doświadczenia z wypiekami to wydawało mi się, że bez margaryny kasza nie stężeje odpowiednio i krem będzie się wylewał. Teraz dużo szybciej doszłabym do tego, że kasza i tak zrobi się sztywniejsza w lodówce i dodawanie tłuszczu wcale nie jest konieczne. Sama porównując jeszcze niedawno smak mojego i tradycyjnego kaszowca stwierdzam, że tamten jest po prostu słodszy, nie wyczuwam różnicy konsystencji i chyba nikt jej nie wyczuwa, bo mój kaszowiec znika równie szybko:).
Wyjęty prosto z lodówki smakuje genialnie, uwielbiają go dzieci i dorośli! Dosłodzony jakimś zdrowym zamiennikiem cukru np. erytrolem jest całkowicie niewinnym deserem ;).

Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
kawałków
|
- 1,5 litra dowolnego mleka
- 1,75 szklanki kaszy manny
- 400 g herbatników (największa paczka lub kilka małych)
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek erytrolu (można użyć też ksylitolu albo po prostu cukru)
- 2 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)
- 50 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
- 3 łyżki mleka
- wiórki kokosowe (do dekoracji ciasta)
Składniki
Ciasto
Polewa czekoladowa
|
![]() |
- Wlej do garnka 1,5 litra mleka i zacznij gotować. W międzyczasie ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pierwszą warstwę herbatników.
- W trakcie gotowania dodaj do mleka cukier waniliowy i erytrol. Kiedy tylko mleko zacznie się gotować stopniowo wsypuj kaszę i mieszaj dokładnie. Zdejmij garnek z kuchenki kiedy masa będzie ugotowana (zacznie "bulgotać").
- Wylej połowę masy z kaszy na herbatniki. Do reszty, która zostanie w garnku dodaj kakao. wmieszaj je dokładnie aż masa zmieni barwę i wylej na ciasto jako drugą warstwę.
- Na górę wyłóż kolejną warstwę herbatników. Dociskaj je lekko do gorącej masy tak, żeby przykleiły się do niej i wtedy ciasto nie będzie się rozwarstwiać.
- Teraz możesz przygotować polewę. Rozpuść w garnuszku czekoladę, olej i mleko. Gotową polewę rozsmaruj na cieście.
- Na koniec posyp ciasto wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na co najmniej 2h.