Cukiniowy bowl – na odżywcze jesienne śniadanie
Poranki od zeszłego tygodnia są naprawdę chłodne! W związku z tym najchętniej wybieram ciepłe śniadania, które powodują, że wychodzę z domu z przyjemnym uczuciem ciepełka w brzuchu ;). Dzisiaj polecam Wam bardzo prosty, zdrowy, przepyszny cukiniowy bowl. Rozgrzeje Was nie tylko od żołądka, ale też od serca, które będzie cieszyło się na takie zdrowe śniadanie :). Jesienią szczególnie trzeba dbać o to, żeby jedzenie było odżywcze! Dla mnie ciepła kasza jaglana z dodatkiem warzyw, przypraw i moim ulubionym jajkiem w koszulce jest idealna!

Czas przygotowania | 25 minut |
Porcje |
porcje
|
Składniki
- mała cukinia
- 100 g kaszy jaglanej
- szczypiorek (można zastąpić cebulą)
- 2 pomidory
- 2 jajka w koszulce
- garstka słonecznika
- bazylia, tymianek, papryka słodka, sól, pieprz do smaku
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Ugotuj kaszę jaglaną najpierw przepłukując ją w ciepłej i zimnej wodzie.
- Pod koniec gotowania czyli po ok. 10 minutach dodaj do kaszy startą cukinię i przyprawy.
- Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, następnie rozłóż do miseczek.
- Podczas gotowania kaszy możesz przygotować jajko w koszulce. Do wrzącej wody dodaj 3 łyżki octu. Jajka wbijaj pojedynczo do miski i zsuwaj delikatnie do wody z octem. Gotuj 3-4 minuty w zależności od upodobania – im dłużej tym jajko będzie bardziej ścięte. Wyciągaj jajka łyżką cedzakową, tak żeby odpłynęła woda nim jajko trafi do jaglanki.
- Dodaj do bowla inne ulubione składniki. Ja dodałam pokrojone pomidory, szczypiorek, słonecznik i ketchup z cukinii.
Pozostałe informacje
Jadłam to śniadanie jakiś czas temu, a w tym tygodniu zamierzam je powtórzyć <3. Fanom cukinii polecam wpis 35 inspiracji na zdrowe dania z cukinii.