Cukiniowy bowl – na odżywcze jesienne śniadanie

Poranki od zeszłego tygodnia są naprawdę chłodne! W związku z tym najchętniej wybieram ciepłe śniadania, które powodują, że wychodzę z domu z przyjemnym uczuciem ciepełka w brzuchu ;). Dzisiaj polecam Wam bardzo prosty, zdrowy, przepyszny cukiniowy bowl. Rozgrzeje Was nie tylko od żołądka, ale też od serca, które będzie cieszyło się na takie zdrowe śniadanie :). Jesienią szczególnie trzeba dbać o to, żeby jedzenie było odżywcze! Dla mnie ciepła kasza jaglana z dodatkiem warzyw, przypraw i moim ulubionym jajkiem w koszulce jest idealna!

Wydruk przepisu
Cukiniowy bowl na śniadanie
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
porcje
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
porcje
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj kaszę jaglaną najpierw przepłukując ją w ciepłej i zimnej wodzie.
  2. Pod koniec gotowania czyli po ok. 10 minutach dodaj do kaszy startą cukinię i przyprawy.
  3. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, następnie rozłóż do miseczek.
  4. Podczas gotowania kaszy możesz przygotować jajko w koszulce. Do wrzącej wody dodaj 3 łyżki octu. Jajka wbijaj pojedynczo do miski i zsuwaj delikatnie do wody z octem. Gotuj 3-4 minuty w zależności od upodobania – im dłużej tym jajko będzie bardziej ścięte. Wyciągaj jajka łyżką cedzakową, tak żeby odpłynęła woda nim jajko trafi do jaglanki.
  5. Dodaj do bowla inne ulubione składniki. Ja dodałam pokrojone pomidory, szczypiorek, słonecznik i ketchup z cukinii.
Pozostałe informacje

Jadłam to śniadanie jakiś czas temu, a w tym tygodniu zamierzam je powtórzyć <3. Fanom cukinii polecam wpis 35 inspiracji na zdrowe dania z cukinii.