Brownie z cukinii z lekką pianką i galaretką – idealne ciasto na lato
Chyba pierwszy raz wysiliłam się na tyle by zrobić 3 warstwowe ciasto :). Efekt wizualny jest rzeczywiście fajny i bardzo letni. Tak naprawdę nie musiałam się zbytnio natrudzić, bo wszystkie warstwy przygotowuje się w kilka minut. Jeśli nie wyobrażacie sobie lata bez lekkich wypieków z galaretką to ten przepis jest dla Was. Letniego uroku dodaje mu też fakt, że bazą jest brownie z cukinii, które zawiera sporo tego warzywnego dodatku i nie ma w sobie mąki pszennej czy cukru – jedynie miód z którego śmiało można zrezygnować jeśli użyjemy naprawdę dojrzałych bananów.

Czas przygotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 45 minut |
Porcje |
kawałków
|
Składniki
Brownie z cukinii
- 3 dojrzałe banany
- 400 g startej cukinii
- 6 jajek
- 150 g mąki kokosowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
Pianka jogurtowa
- 400 g serka homogenizowanego
- 1 galaretka
- 5 łyżek konfitury (u mnie malinowo-granatowa)
Galaretka
Składniki
Brownie z cukinii
Pianka jogurtowa
Galaretka
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Rozgnieć banana, zetrzyj cukinię, dodaj miód i jajka. Całość zblenduj.
- Następnie dodaj resztę dodatków, czyli mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę, kakao, olej kokosowy.
- Przelej ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40-45 min. w 180 stopniach.
- Przygotuj 2 galaretki według przepisu na opakowaniu, a trzecią rozpuść w szklance wody.
- Wymieszaj serek homogenizowany z konfiturą i przestudzoną galaretką rozpuszczoną w szklance.
- Na schłodzone ciasto wyłóż lekko ściętą piankę i włóż do lodówki na 10 min.
- Na wierzch wyłóż lekko ściętą galaretkę. Wcześniej możesz na piance rozłożyć konfiturę lub świeże owoce.