Brownie z cukinii z lekką pianką i galaretką – idealne ciasto na lato

Chyba pierwszy raz wysiliłam się na tyle by zrobić 3 warstwowe ciasto :). Efekt wizualny jest rzeczywiście fajny i bardzo letni. Tak naprawdę nie musiałam się zbytnio natrudzić, bo wszystkie warstwy przygotowuje się w kilka minut. Jeśli nie wyobrażacie sobie lata bez lekkich wypieków z galaretką to ten przepis jest dla Was. Letniego uroku dodaje mu też fakt, że bazą jest brownie z cukinii, które zawiera sporo tego warzywnego dodatku i nie ma w sobie mąki pszennej czy cukru – jedynie miód z którego śmiało można zrezygnować jeśli użyjemy naprawdę dojrzałych bananów.

Wydruk przepisu
Brownie z cukinii z lekką pianką i galaretką - idealne ciasto na lato
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 45 minut
Porcje
kawałków
Składniki
Brownie z cukinii
Pianka jogurtowa
Galaretka
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 45 minut
Porcje
kawałków
Składniki
Brownie z cukinii
Pianka jogurtowa
Galaretka
Sposób przygotowania
  1. Rozgnieć banana, zetrzyj cukinię, dodaj miód i jajka. Całość zblenduj.
  2. Następnie dodaj resztę dodatków, czyli mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę, kakao, olej kokosowy.
  3. Przelej ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40-45 min. w 180 stopniach.
  4. Przygotuj 2 galaretki według przepisu na opakowaniu, a trzecią rozpuść w szklance wody.
  5. Wymieszaj serek homogenizowany z konfiturą i przestudzoną galaretką rozpuszczoną w szklance.
  6. Na schłodzone ciasto wyłóż lekko ściętą piankę i włóż do lodówki na 10 min.
  7. Na wierzch wyłóż lekko ściętą galaretkę. Wcześniej możesz na piance rozłożyć konfiturę lub świeże owoce.