Blok trójczekoladowy – deser na święta
Blok czekoladowy to ciasto, które chyba wszyscy pamiętamy z dzieciństwa. Jest tak słodki i przepyszny, że nie da się go nie lubić! Oczywiście to klasyczny przysmak, którego nie da się uzdrowić bez utraty smaku. W tym przypadku zdaję się więc na zeszyt mojej mamy i nic nie zmieniam. Pokusiłam się raz o wersję z erytrolem i niestety mnie zawiodła. Erytrol ma to do siebie, że w przypadku takich deserów jak beza i blok pozostawia na języku takie trochę dziwne uczucie chłodu. Nie jest to nic złego, jednak to nie to co chcę zaserwować w te święta najbliższym :).
Blok w klasycznej kakaowej wersji mojej mamy robię już bardzo długo (to już 7 czy 8 święta :)). Wszyscy go uwielbiają i czekają aż pojawi się na świątecznym stole. W tym roku postanowiłam jednak trochę zaszaleć, a tak naprawdę namówił mnie do tego P. :). On nie lubi nudy w pieczeniu i kiedy sam jakiś czas temu robił blok na swoje urodziny to wymyślił, że zrobi biało-czarną wersję. Ja mu w tym pomogłam, podpowiedziałam, że wystarczy pominąć kakao w połowie masy. Wyszło świetnie, przepis trafił do kolejnych osób i okazało się, że kolega na drugi dzień zrobił blok w jeszcze innym kolorze. Wtedy P. stwierdził, że na święta robimy blok trójkolorowy.
Przepis poniżej, mam nadzieję, że pojawi się na waszych stołach w te święta i da Wam dużo słodkiej radości!
Nie miejcie wyrzutów sumienia! To świetne ciasto, bo jest bardzo podzielne, a maleńki kawałek lub cienki plasterek wystarczy, żeby się beztrosko nasycić :)!
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
porcji
|
- 3/4 szklanki wody
- 1,5 kostki masła
- 1 szklanka cukru/ksyitolu/erytrolu
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka kakaa Nesquick (lub innego rozpuszczalnego)
- 4,5 szklanki mleka w proszku
- 3,5 małej paczki herbatników
Składniki
|
|
- Przygotuj trzy garnuszki i do każdego wlej 1/4 szklanki wody i połowę kostki masła.
- Gdy masło się rozpuści dodaj do każdej masy cukier i cukier waniliowy - rozdziel je w miarę proporcjonalnie na 3 masy. (Możesz też nie dodawać w ogóle cukru do białej masy, z cukrem wychodzi bardzo słodka).
- Do jednego garnka dodaj ciemne kakao, do drugiego rozpuszczalne, a do trzeciego nie dodawaj nic.
- Po zagotowaniu zdejmij z ognia i ostudź każdą masę.
- Do każdej masy dodaj 1,5 szklanki mleka w proszku dokładnie mieszając, żeby nie było grudek (najlepiej sprawdza się mleko Łaciate).
- Pokrusz herbatniki i wmieszaj je do masy w miarę proporcjonalnie rozdzielając je do każdej części.
- Wyłóż keksówkę torebką foliową i wykładaj kolejno masy. Najpierw najciemniejszą z kakao, później tę z rozpuszczalnym kakao, a na końcu białą.
- Chłódź w lodówce co najmniej kilka godzin.