Blok czekoladowy z matchą
Porcje Czas przygotowania
30porcji 15minut
Porcje Czas przygotowania
30porcji 15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj dwa garnuszki i do każdego włóż połowę masła i wody.
  2. Gdy masło się rozpuści dodaj do każdej masy połowę cukru i cukru waniliowy.
  3. Do jednego garnka dodaj ciemne kakao, do drugiego matchę i wmieszaj dokładnie.
  4. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i ostudź każdą masę.
  5. Do każdej masy dodaj 2 i 1/4 szklanki mleka w proszku dokładnie mieszając, żeby nie było grudek (najlepiej sprawdza się mleko Łaciate).
  6. Pokrusz herbatniki i wmieszaj je do masy w miarę proporcjonalnie rozdzielając je do każdej części.
  7. Wyłóż keksówkę torebką foliową i wykładaj kolejno masy. Najpierw najciemniejszą z kakao, później tę z matchą.
  8. Chłódź w lodówce co najmniej kilka godzin.