Blok czekoladowy z matchą – oryginalny i prosty w wykonaniu
Dalej eksperymentuję z blokiem czekoladowym i tym razem przygotowałam wersję z zieloną herbatą matcha. Co prawda nawet jej genialne właściwości i bogactwo antyoksydantów nie są w stanie uczynić tego ciasta fit wypiekiem, jednak jej zielony kolor i gorzkawy smak sprawdzają się idealnie wizualnie i jako przełamanie słodyczy.
Ja wykonałam ten blok 2 razy i to przepis do którego będę chciała wracać. Łączy przepyszny smak bloku czekoladowego, który mi kojarzy się błogo z dzieciństwem i wypiekami mamy oraz oryginalny smak zielonej herbaty, którą od zeszłego lata także uwielbiam.
Zachęcam do przetestowania tego przepisu, bo blok czekoladowy to ciasto w kilka minut, które wyjdzie naprawdę każdemu! Przypominam także pierwszy eksperymentalny Blok trójczekoladowy.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
porcji
|
- 3/4 szklanki wody
- 1,5 kostki masła/margaryny
- 0,5 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 1 płaska łyżka matchy
- 4,5 szklanki mleka w proszku
- 3,5 paczki herbatników
Składniki
|
|
- Przygotuj dwa garnuszki i do każdego włóż połowę masła i wody.
- Gdy masło się rozpuści dodaj do każdej masy połowę cukru i cukru waniliowy.
- Do jednego garnka dodaj ciemne kakao, do drugiego matchę i wmieszaj dokładnie.
- Po zagotowaniu zdejmij z ognia i ostudź każdą masę.
- Do każdej masy dodaj 2 i 1/4 szklanki mleka w proszku dokładnie mieszając, żeby nie było grudek (najlepiej sprawdza się mleko Łaciate).
- Pokrusz herbatniki i wmieszaj je do masy w miarę proporcjonalnie rozdzielając je do każdej części.
- Wyłóż keksówkę torebką foliową i wykładaj kolejno masy. Najpierw najciemniejszą z kakao, później tę z matchą.
- Chłódź w lodówce co najmniej kilka godzin.