Pasztet warzywny z kaszy jaglanej i marchewki

Mój pierwszy pasztet wegetariański przygotowałam na Boże Narodzenie, kolejny dopiero na Wielkanoc. Po tym drugim, inspirowanym przepisem z Jadłonomii, całkowicie rozsmakowałam się w tym przysmaku i wersja mięsna w ogóle mnie nie interesuje. Próbowałam niewielu wariantów, bo ten z kaszą jaglaną i warzywami uzależnił mnie na tyle, że pasztet robię raz na dwa tygodnie, a potem pałaszuję go na śniadania i kolacje przez kilka dni. Na pewno wreszcie zbiorę się do spróbowania nowego połączenia smakowego, ale pasztet z cukinii i soczewicy, które już robiłam aż tak mnie nie zachwycały. Chyba to kwestia umiłowania do smaku gotowanej marchewki i kaszy jaglanej :). Pasztet warzywny zapoczątkował u mnie pozytywne zmiany w zwyczajach żywieniowych. Teraz kupne pasty kanapkowe, pasztety, serki do pieczywa już mi nie smakują. Jedynym problemem jest koniec chodzenia na łatwiznę i kupowania gotowców. Całe szczęście mój ulubiony pasztet jest niezwykle szybki w przygotowaniu.

Jak wspominałam na wstępnie, ten przepis inspirowany jest warzywnym pasztetem doskonałym z Jadłonomii. Tylko raz zrobiłam go w pełnej wersji z wszystkimi składnikami, których użyła Marta, później zaczęłam wariacje i w efekcie robię pasztet, który bardziej mi odpowiada smakowo i używam mniejszej ilości składników. Uwielbiam zajadać się nim na kanapkach z pieczywem, jednak najbardziej smakuje mi samodzielnie pokrojony w grube plastry z dodatkiem warzyw. Często układam plastry pasztetu na liściach sałaty bądź kapusty pekińskiej i jem takie fit kanapki :).

Pasztet warzywny z kaszy jaglanej i marchewki

Składniki:

200g kaszy jaglanej
3 duże marchewki
por
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego miodowo-czosnkowego*
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonej pietruszki
½ łyżeczki tymianku
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę jaglaną.
2. Podsmaż na małej ilości oleju pokrojonego pora, cebulę i czosnek. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Smaż aż por zmięknie. Na koniec wyjmij z garnka liście i ziele.
3. Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach i dodaj ją do reszty warzyw. Duś 10-15 min. aż całość zmięknie.
4. Połącz warzywa z kaszą jaglaną. Dodaj sos sojowy, przyprawy i zblenduj.
5. Masę przełóż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania złotej skórki na górze pasztetu.
6. Po upieczeniu i ostudzeniu włóż pasztet do lodówki na jakiś czas przed spróbowaniem.

*zamiast sosu używałam także koncentratu lub ketchupu i smakowało mi tak samo bardzo

Smacznego!

W.