Najlepsze fit brownie z kaszy jaglanej
Moja definicja deseru idealnego jest prosta – musi być czekoladowy, niezbyt słodki i sycący :). Pierwszy punkt pewnie jest taki sam dla większości, pozostałe dwa są raczej zaskakujące, ale ja właśnie takie desery lubię najbardziej. Całe szczęście wiem, że istnieją osoby, które również za nic w świecie nie zamienią puddingu na bazie kaszy jaglanej na kremówkę czy bezę (pozdrawiam moją bratową :)). Dlatego też w tym wpisie przedstawię Wam moje brownie doskonałe, które w porównaniu do swoich tradycyjnych odpowiedników zamiast zasłodzić zdrowo nasyci Was swoją naturalną słodyczą :). Oczywiście osoby, które częściej jadają tradycyjne brownie z masłem, mąka i cukrem będą niemile rozczarowane, ale naprawdę polecam poczuć przyjemne słodkie nasycenie i może jednak przekonacie się, że to uczucie jest fajniejsze :).
Fit brownie z kaszy jaglanej
Składniki (blaszka 23cm x 33cm):
400 g kaszy jaglanej
szklanka daktyli
1 szklanka mleka
1 duży dojrzały banan
2 łyżki mąki kokosowej
5 łyżek kakao
2 łyżki ksylitolu
na polewę: 2 paski gorzkiej czekolady, łyżeczka oleju kokosowego i 5 łyżek mleka
kilka orzechów włoskich do posypania
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną* razem z daktylami.
2. Dodaj mleko, kakao i ksylitol, gotuj aż masa zacznie bulgotać.
3. Zdejmij z ognia i dodaj banana oraz mąkę kokosową.
4. Całość zblenduj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 min.
6. Później przygotuj polewę mieszając w garnuszku wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji
7. Polej ciasto polewą i posyp pokrojonymi orzechami
*Jak ugotować kaszę jaglaną? Zajrzyj tu.
Smacznego!
W.