Lekki deser jogurtowy z galaretką
W lato na niedzielnych stołach królują serniki na zimno i ciasta z owocami. Przy upalnej pogodzie to desery wręcz idealne zaraz po lodach i świeżych owocach. Ja jestem uzależniona od puddingów jaglanych i na ciepło i na zimno, dzisiaj natomiast chcę Wam polecić deser, który sprawdzi się zarówno na niedzielne ucztowanie w ogrodzie jak i na drugie śniadanie do pracy. Ten jogurtowy deser robię już od kilku lat i mój chłopak jest jego fanem, więc istnieje spora szansa, że wy też go pokochacie. Smakuje jak panna cotta, a jest o niebo mniej kaloryczny! Łatwy, szybki, orzeźwiający i słodko sycący, co więcej składniki do przygotowania na pewno znajdziecie w swojej szafce kuchennej 🙂. Czas wyciągnąć z niej budyń i galaretkę i dodać jogurt i ulubione owoce :).
Macie ochotę na lekkie deser? Zapraszam!
Lekki deser jogurtowy z galaretką
Składniki (6 porcji):
2 dowolne budynie*
500 ml mleka
200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
2 łyżki ksylitolu (3-4 jeśli lubicie słodsze desery)
1 dowolna galaretka
ulubione owoce, u mnie brzoskwinie i jagody
*to od Was zależy czy macie ochotę na kakaowy czy śmietankowy deser, z budyniem malinowym czy wiśniowym też na pewno będzie pysznie
Przygotowanie:
- Ugotuj budynie dodając o połowę mniej mleka niż zalecane na opakowaniu, dosłódź go ksylitolem chyba, że twój budyń ma cukier.
- Do ugotowanego budyniu dodaj jogurt naturalny i zblenduj masę do połączenia i pozbycia się ewentualnych grudek.
- W między czasie zrób galaretkę według przepisu na opakowaniu i przygotuj ulubione owoce.
- Budyniową masę przelaną do szklanek lub pucharków schłódź w lodówce co najmniej godzinę.
- Na wierzch masy jogurtowo-budyniowej dodaj owoce i zalej je schłodzoną galaretką, całość włóż do lodówki i jedz gdy galaretka stężeje.
Kto się skusi?