Lekki deser jogurtowy z galaretką

W lato na niedzielnych stołach królują serniki na zimno i ciasta z owocami. Przy upalnej pogodzie to desery wręcz idealne zaraz po lodach i świeżych owocach. Ja jestem uzależniona od puddingów jaglanych i na ciepło i na zimno, dzisiaj natomiast chcę Wam polecić deser, który sprawdzi się zarówno na niedzielne ucztowanie w ogrodzie jak i na drugie śniadanie do pracy. Ten jogurtowy deser robię już od kilku lat i mój chłopak jest jego fanem, więc istnieje spora szansa, że wy też go pokochacie.  Smakuje jak panna cotta, a jest o niebo mniej kaloryczny! Łatwy, szybki, orzeźwiający i słodko sycący, co więcej składniki do przygotowania na pewno znajdziecie w swojej szafce kuchennej 🙂. Czas wyciągnąć z niej budyń i galaretkę i dodać jogurt  i ulubione owoce :).

Macie ochotę na lekkie deser? Zapraszam!

Lekki deser jogurtowy z galaretką

Składniki (6 porcji):

2 dowolne budynie*
500 ml mleka
200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
2 łyżki ksylitolu (3-4 jeśli lubicie słodsze desery)
1 dowolna galaretka
ulubione owoce, u mnie brzoskwinie i jagody

*to od Was zależy czy macie ochotę na kakaowy czy śmietankowy deser, z budyniem malinowym czy wiśniowym też na pewno będzie pysznie

Przygotowanie:

  1. Ugotuj budynie dodając o połowę mniej mleka niż zalecane na opakowaniu, dosłódź go ksylitolem chyba, że twój budyń ma cukier.
  2. Do ugotowanego budyniu dodaj jogurt naturalny i zblenduj masę do połączenia i pozbycia się ewentualnych grudek.
  3. W między czasie zrób galaretkę według przepisu na opakowaniu i przygotuj ulubione owoce.
  4. Budyniową masę przelaną do szklanek lub pucharków schłódź w lodówce co najmniej godzinę.
  5. Na wierzch masy jogurtowo-budyniowej dodaj owoce i zalej je schłodzoną galaretką, całość włóż do lodówki i jedz gdy galaretka stężeje.

Kto się skusi?