2 pasztety wegetariańskie na Wielkanoc

Od dwóch lat na każde święta ze względu na post przygotowuję wegetariańskie pasztety. Ja pokochałam je od początku i pasztet warzywny robię bardzo często także w ciągu roku bez okazji. Natomiast moja rodzina też się do nich przekonała. To naprawdę świetna alternatywa dla ryb i jajek, które zazwyczaj jada się u mnie w domu w postne dni przed świętami.

Wreszcie zrobiłam pasztet z żurawiną do którego zabierałam się już od dawna i nieco zmodyfikowany pasztet warzywny. Założenie było takie, że musi być tam więcej przypraw, a mniej warzyw, a konsystencja musi być jak najbardziej zbliżona do pasztetu mięsnego. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, konsystencja jest idealna :). Kiedy robię pasztet z myślą o sobie to jest tam tyle warzyw, że ciężko czasami utrzymać masę w ryzach i pasztet trochę się rozwala, teraz musiałam więc przyłożyć się do osiągnięcia tej konsystencji.

Pasztet gryczany z żurawiną

Składniki:

200g suchej kaszy gryczanej
pół szklanki suchej czerwonej soczewicy
1 duża marchewka
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
5 łyżek żurawiny suszonej (lub więcej)
2 łyżki masła
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę gryczaną w woreczkach i soczewicę aż wchłonie całą wodę.
2. Podsmaż na maśle cebulę i czosnek oraz startą marchewkę.
3. Połącz warzywa z kaszą i soczewicą. Dodaj przyprawy i zblenduj.
4.Dodaj pokrojoną nieco drobniej żurawinę i wymieszaj
5. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania złotej skórki na górze pasztetu.
6. Po upieczeniu i ostudzeniu włóż pasztet do lodówki na jakiś czas przed spróbowaniem.

 

Pasztet warzywny

Składniki:

200g kaszy jaglanej
ok. 5 marchewek (3 najlepiej cienkie i długie do włożenia do środka pasztetu)
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
natka pietruszki
2 jajka
3 łyżki kaszy mannej
2 łyżki masła
2 łyżki sosu sojowego lub ketchupu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki tymianku
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę jaglaną, a w drugim garnku ziemniaki i marchewki. 2 marchewki będą dodawane do pasztetu zblendowane, a 3 wkładane do środka w całości, żeby po przekrojeniu wyglądały jak na zdjęciu.
2. Podsmaż na maśle cebulę i czosnek.
3. Połącz warzywa z kaszą jaglaną. Dodaj jajka, sos sojowy, przyprawy i zblenduj.
5. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż 3 całe marchewki warstwowo – najgłębiej tę z brzegu, jedną na środku przekroju pasztetu, a ostatnio najpłycej po przeciwnej stronie pierwszej.

Piecz ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania złotej skórki na górze pasztetu.
6. Po upieczeniu i ostudzeniu włóż pasztet do lodówki na jakiś czas przed spróbowaniem.

Smacznego!

W.